Шрифт:

Значението на усмивката по време на тренировка

Значението на усмивката по време на тренировка
23-02-2021 08:48

Световният рекордьор в маратона Елиуд Кипчоге (Кен) уверява: усмивката улеснява последните километри от състезанието. Кениецът потвърждава думите си с неизменно отличен резултат при стартовете си и редовно е усмихнат. И сега учените доказаха неговата теория.

 

Усмихнат експеримент

 

Учени проведоха „усмихнат“ експеримент. Опитни бегачи бяха разделени на три групи. Атлетите от първата трябваше да се усмихват умишлено по време на интензивни тренировки, тези от втората – да са намръщени, а в третата - бягаха както обикновено, без да обръщат особено внимание на изражението на лицето си. Междувременно учените измериха ефективността на консумацията на кислород и изгарянето на калории. Резултатът? Ще се изненадате: оказва се, че усмихнатите спортисти са бягали по-бързо и по-лесно. Средната ефективност на спортистите се е увеличила с 2.8%.

 

Каква е магията на усмивката

 

Учените обясниха изумителните резултати от експеримента по следния начин:

- Усмивката е мигновен антистрес. По време на интензивни тренировки или състезания тялото е в шок. Усмивката премахва този ефект. Когато сигналът, че сме щастливи (дори това да не е напълно вярно в момента) достигне мозъка, тялото намалява интензивността на дишане и сърдечната честота, както и кръвното налягане и нивата на кръвната захар.

 

- Усмихнат, човекът се отпуска. Това подобрява икономичността на атлета.

 

- Усмихнатите хора изглеждат по-уверени. „Сложете“ усмивка на състезанието - и съперниците ви ще реагират на вас по различен начин.

 

Колко често трябва да се усмихвате, докато тренирате?

 

Учените все още не са изчислили точния брой усмивки. Ето защо, ако говорим за редовна тренировка, тогава се усмихвайте възможно най-често.

 

Усмихвайте се на минувачите, ако бягате навън. Вземете кучето си да бяга, за да му се усмихнете. Бягайте с приятелите си и си разказвайте забавни истории. Слушайте забавно радио предаване. Шегувайте се с вашия треньор. Като цяло има много причини да се усмихвате на този свят.

 

Състезанията са по-сложни. Не можете да избягате цели 42 км с усмивка на устните. Затова използвайте метода на Елиуд Кипчоге. За да има ефект „магията“ на усмивката при големи разстояния, Кипчоге прилага периодични 30-секундни усмивки. Той „слага” усмивката на лицето все по-често, приближавайки се до финала.

 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Марк Славов над всички в копието

28.02.2021

Отличен резултат за Михаела Петкова

27.02.2021

Треньорката Станка Златева: Радвам се на родители, които карат децата си да работят

26.02.2021

Стартови списъци за НШ по хвърляния

26.02.2021

МОК окуражава, но не задължава олимпийците да се ваксинират

26.02.2021

Обявиха състава ни за европейското първенство в зала

25.02.2021

Инна Ефтимова в Студио СПРИНТ: Имам сили за финал на европейското

25.02.2021

МОК започва диалог с Бризбън за домакинството на Олимпиада 2032

25.02.2021

Победа с рекорд за Ценов, още два бронза за българите в Белград

25.02.2021


Последни новини Най-четени