Шрифт:

Руските атлети пропускат европейското в зала

Руските атлети пропускат европейското в зала
24-02-2021 17:55

Руските лекоатлети не получиха неутрален статус и няма да могат да участват на европейското първенство в зала в полския град Торун, което ще се проведе от 5 до 7 март.

 

Това става ясно от изявление, публикувано на сайта на ВФЛА (Руската федерация по лека атлетика).

 

„ВФЛА направи всичко възможно, за да могат нашите чисти атлети да участват на европейското първенство в зала. Но възможността за получаване на неутрален статус най-вероятно ще бъде разгледана от Съвета на Световната атлетика на 17 – 18 март, не по-рано. Така руснаците няма да могат да участват в европейското първенство в зала. Ние разбираме цялата горчивина и разочарование, което изпитват нашите атлети, треньори и почитатели на леката атлетика. Умоляваме нашите спортисти да проявят търпение и да се готвят за летния сезон. Продължаваме настойчиво да търсим възможност руските лекоатлети да участват в международни състезания,“ се казва в изявлението на пресслужбата на ВФЛА.

 

Припомняме, че членството на ВФЛА в Световната атлетика беше замразено през есента на 2015 година заради допинг скандал. Руските атлети можеха да участват единствено като неутрални. Но издаването на неутрален статус бе прекратено през лятото на 2020 г. след опитите на спортни функционери да фалшифицират документите, свързани с положителната проба на състезателя на скок височина Даниил Циплаков.

 

„Световната атлетика действа според своя регламент. Първо съветът трябва да одобри предложения от ВФЛА стратегически план за възстановяване и едва след това ще се обсъжда редът за издаване на неутрален статус на руските спортисти. Затова и руските атлети няма да участват на европейското първенство в зала“, обясни временно изпълняващата длъжността президент на ВФЛА Ирина Привалова, една от легендите в световния спринт в близкото минало.

 

списание "Атлетика"

 

---


Тагове: ЕП 2021, Русия, Допинг
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени