Шрифт:

Разликата между мозъка на бегач и мозъка на обикновения човек

Разликата между мозъка на бегач и мозъка на обикновения човек
17-03-2021 13:21

Оказва се, че добрият спортист се отличава от другите хора не само с качеството на мускулите и белите дробове, но и с качеството на мозъка, пише happywoman.bg.

 

Научни изследвания показват, че професионалните спортисти са по-гъвкави и работят с 82% по-бързо от обикновения човек.

 

Не вярвате? Ето доказателството.

 

Спортистите имат повече мозъчен обем от обикновения човек

Учени направили люпопитно изследване. Те изучавали здрави, но неактивни хора, и такива, които са започнали редовно да се занимават с аеробни спортове. Експериментът продължил шест месеца. След този период спортистите от „спортната” група отбелязват увеличаване на обема на мозъка - и на сивото, и на бялото вещество.

Това не означава, че нивото на интелигентност на спортистите е скочило. Но въпреки това: невроните и междуневроналните връзки са отговорни за когнитивните способности.

 

Мозъкът на спортиста е по-млад

Известно е, че мозъкът и интелектуалните способности на човек се променят с възрастта. До 40-годишна възраст се наблюдава активен растеж и развитие, а след това се забелязва забележим спад, характерен за „свиването“ на мозъка - оттук забравяне, умора и неспособност за бързо усвояване на информацията.

Бягането помага да се забави този процес: то подмладява мозъка (точно както кръвоносните съдове). Учените дори цитират конкретна цифра: биологичната възраст на мозъка на бегачите е с десет години по-млада от действителната възраст.

 

Бегачите имат добра памет

Мозъкът, както и другите мускули, се нуждае от тренировка. Според учените бягането и други аеробни упражнения имат положителен ефект върху работата на "сивите клетки". Изводът е, че кардио тренировките активират процеса на създаване на нови неврони в хипокампуса - частта от мозъка, отговорна за паметта, възприятието и ученето. Така че колкото по-често тренирате, толкова по-лесно ще усвоите и запомните нова информация.

 

Бегачите са по-внимателни

Физическата активност помага на мозъка да формира така наречените изпълнителни функции: последователност, работна памет, способност за определяне на приоритетите. И не е необходимо да бягате маратони - половин час бягане четири пъти седмично вече ще бъде достатъчно.

Освен това бегачите постоянно тренират изобретателността си – изчислявайки, например, разпределението на силите по време на отделните етапи на бягането или състезанието.

 

Мозъкът на бегача е по-гъвкав

Физическите упражнения насърчават производството на серотонин и увеличава притока на кислород към мозъка. Това има най-добър ефект върху способността да мислите ясно и творчески. Интересното е, че пикът на активност започва веднага след тренировка (буквално виждате света по-остър и по-ярък) и продължава няколко часа.

 

Бегачите мислят по-позитивно

Всички знаят, че бягането ви спасява от депресия. Всичко това благодарение на освобождаването на ендорфини, които са отговорни за доброто настроение, и активирането на невроните, които реорганизират структурата на мозъка. Тази последна точка е особено важна. Той влияе върху увеличаването на прага на болката, толерантността към стрес, емоционалната стабилност и когнитивната гъвкавост.

 

Източник: happywoman.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени