Шрифт:

Ползата от бананите

Ползата от бананите
18-03-2021 13:24

Бананът е една от органично богатите храни, която е изключително богата на минерали и витамини. Този плод е оценен като суперхрана заради фактите, че е един от най-печелившите поминък на планетата и има многобройни ползи за здравето.

 

Бананите трябва да бъдат важна част от вашата диета, тъй като те предлагат много ползи за здравето и могат да ви помогнат да се преборите със следните заболявания: сутрешно гадене, слепота, диабет, остеопороза, депресия, рак на бъбреците. Бананите също са полезни за подобряване на мозъчната функция и всъщност могат да ви направят по-умни.

 

Ето 10 ползи от редовното ядене на банани:

1. Предотвратете загубата на калций

Бананите помагат да се предотврати загубата на калций в организма и това води до по-добро усвояване на минерала за костите и зъбите, като по този начин ги прави по-силни.

 

2. Ставате по-умни

Бананите стимулират мозъчната функция и по-конкретно когнитивните способности и логическо мислене. Това е така, защото бананите са с високо съдържание на калий, който е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка.

 

3. Помага за предотвратяване на рак на бъбреците

Бананите може да помогнат за предотвратяване на рак на бъбреците поради способността му да увеличава абсорбцията на калций в организма, като по този начин предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Освен това ще стимулира здравето на зъбите и костите, предлагайки защита на очите ви от дегенерация на макулата (част от ретината на окото, отговорна за финото зрение).

 

4. Може да помогне в борбата с анемията

Бананите са богати на желязо, което стимулира кръвта ви, а също така ви помага в борбата с анемията.

 

5. Помага за правилното храносмилане

Бананите са богати на фибри и в резултат на това те могат да ви помогнат да се борите с лошо храносмилане и запек, като регулирате движението на червата.

 

6. Регулира кръвната захар

Бананите помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, което е добре, ако имате диабет. Те могат също да помогнат в борбата с депресията, симптомите на предменструалния синдром и като цяло да подобрят настроението ви.

 

7. Може да ви предпази от инфаркт и инсулт

Когато консумирате банани често, намалявате шансовете си да получите инфаркт или да страдате от инсулт. Това е така, защото бананите са с високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий.

 

8. Помога в борбата с депресията

Бананите са богати на аминокиселината триптофан, превръщаща се при консумация в серотонин, който е мозъчен невротрансмитер и регулира настроението ви и ви прави щастливи.

 

9. Помага за борба с възпаленията

Бананите са богати на витамин В6, който помага в борбата с възпалението на ставите. Те също помагат в борбата с диабет тип II, при производството на бели кръвни клетки и за укрепване на вашата нервна система.

 

10. Повишава енергийните нива

Ще увеличите значително енергийните си нива, когато консумирате банани. По време на тренировките си консумирайте два банана и това ще ви даде тласък от енергия.

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени