Шрифт:

Възобновяват неутралния статут на руски атлети

Възобновяват неутралния статут на руски атлети
19-03-2021 13:07

Световната атлетика ще възобнови издаването на неутрален статут на руски лекоатлети, които никога не са нарушавали антидопинговите правила. Така тези състезатели ще могат да участват на международни състезания под неутрален флаг, обяви председателят на работната група към Световната атлетика Руне Андерсен.

 

"В моя отчет аз самият потвърждавам, че планът на възстановяване на права започва да се реализира. Но този план е само едно начало. Работата няма да приключи, докато не бъдат изпълнени и затворени всички точки. Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу предупреди да се следи внимателно реализирането на плана и при всеки един проблем да се реагира незабавно, обясни още Андерсен. - Програмата за издаване на неутрален статут на чистите спортисти зависи от това как Руската федерация (ВФЛА) в нашия спорт ще изпълни ключовите моменти от плана за възстановяване на правата й. А това касае десетки спортисти, които трябва да бъдат утвърдени за Олимпийските игри.”

 

Процесът на издаване на неутрален статут за право на участие на чисти руски състезатели може да бъде спрян на момента при две условия, обявиха още от работната група. Първото е, ако бъде съобщено в който и да е момент, че ВФЛА е спряла работата по изчистването си и не изпълнява изискванията. Втората възможна пречка би била, ако някой от обявените за чисти лекоатлети даде положителна проба за допинг. Това би се отразило негативно на всички състезатели.

 

В същото време ВФЛА е изплатила още 260 хиляди долара към Международната федерация, които са част от компенсацията за свършената до момента работа. За момента руските лекоатлети не могат да участват под националния си флаг, тъй като руската федерация е с отнети права да провежда квалификации за международни събития от 2015-а година насам. Това стана на фона на унищожителен допинг скандал, в който беше доказана и държавната подкрепа за забранени практики, както и прикриване на реални резултати, подмяна на данни и проби.

 

От 2015-а година насам суспендирането на ВФЛА се удължава повече от 15 пъти, като размерът на общата глоба за момента надхвърля 6.3 милиона долара.

 

---


Тагове: Русия, Допинг
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени