Шрифт:

Шипката - суперхрана

Шипката - суперхрана
26-03-2021 11:21

На колкото и години да сме, какъвто и начин на живот да имаме, всеки трупа години. Стареенето идва с някои уникални предизвикателства. Но за щастие можем да се възползваме от някои от най-мощните природни суперхрани, за да да поддържаме младежкия си блясък.

 

Една доста пренебрегвана суперхрана е шипката.

 

Шипките са плодовете на растението дива роза. Те могат да варират в цвят от наситено червено до оранжево до тъмно лилаво и обикновено са узрели за бране около края на лятото до началото на есента. Шипките са били използвани в историята в традиционната китайска медицина и се считат за мощно средство за тонизиране на бъбреците и срещу диария. Въпреки че обикновено не консумираме шипки по начина, по който правим с другите плодове, съвременните изследвания показват, че те се гордеят с още по-впечатляващи хранителни ползи.

 

Какви са предимствата?

 

От една страна, шипките са мощен стопер на състаряването. Шипките са пълни с антиоксиданти, включително витамин С, който е имуностимулатор и успешно се бори с бръчките. Маслото от шипка, което се извлича от семената на плодовете, е богато на полиненаситени мазнини. Те поддържат здрава мембраната на кожата и я предпазват от възпаления, причинени от ултравиолетови  лъчи и замърсяване.

 

Изследванията показват, че както локалното приложение на масло от шипка, така и консумирането на шипка под формата на добавка може да бъде от полза за стареенето на кожата. Едно проучване показа, че приемането на три милиграма прах от шипка на ден води до намаляване на бръчките в кожата и значително увеличаване на влагата и еластичността на кожата. Други изследвания показват, че локалните продукти, богати на витамин С (като масло от шипка), увеличават клетъчния оборот, разкривайки по-свежа и сияйна кожа.

 

Консумирането на шипки също може да ви помогне да регулирате състояния като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Шипките съдържат катехини, кверцетин и елагова киселина. Тези съединения могат да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в организма, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

 

Шипките също могат да ви помогнат да предотвратите или да се борите със затлъстяването, което следователно може да намали риска от множество други здравословни състояния като сърдечни заболявания и рак. Това е така, защото шипката може да помогне на тялото да премахне натрупаните мазнини. В едно проучване изследваните, приемащи доза от 100 милиграма шипка ежедневно, са имали значително намаляване на телесните мазнини - особено около областта на корема. Изследователите предполагат, че това се дължи на съединението тилирозид, което може да ускори метаболизма на мазнините.

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени