Шрифт:

Учени сравняват бягането с действието на наркотика

Учени сравняват бягането с действието на наркотика
30-03-2021 09:07

Хората, които редовно бягат, изпитват емоционален прилив, дори еуфория – състояние, което може да се сравни с ефекта от действието на наркотика, съобщава The Daily Mail.

 

По принцип ефектът от джогинга е подобен на този на марихуаната. А известно ни е, че марихуаната влияе на рецепторите в мозъка, намалявайки усещането за болката.

 

Учени от Оксфордския университет изследваха канабиноидни рецептори при мишки, които бягат. По-рано се смяташе, че емоционалното повишаване при бегачите е причинено от увеличаването на бета-ендорфините (които действат подобно на морфина). Но се оказа, че бета-ендорфините са твърде големи, за да преминат през мозъчната кръвно-мозъчна бариера. Тоест те не влизат вътре.

 

В крайна сметка еуфорията е свързана с канабиноидните рецептори. Тези рецептори са важни за много процеси, включително повишен апетит, болка, промени в настроението и памет. Оказва се, че бягането води до повишаване на нивото както на бета-ендорфин (опиоид), така и на анандамид (ендоканабиноид).

 

Това беше потвърдено от експерименти с гризачи, които бяха принудени да бягат в продължение на пет часа. След това животните бяха поставени в тъмна стая и изложени на болкови стимули. В резултат на това гризачите, които тичаха на тъмно, бяха по-малко нервни и понасяха по-добре болката. Експериментът се повтаря, но животните получават ендоканабиноидни и ендорфинови антагонисти. И тогава нямаше еуфория след бягане.

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени