Шрифт:

Възстановяване като на професионалист

Възстановяване като на професионалист
05-04-2021 12:56

Атлетите от най-високо ниво във всяка своя тренировка тестват своите лимити, както физически, така и психически. Много от трениращите, дори и на любителско ниво, си мислят, че претоварването и произтичащите от тях контузии няма да ги застигнат, но при неправилно възстановяване след тренировка, рисковете са много високи. Ето защо, сеща ще ви дадем няколко съвета за това какви стъпки да предприемате винаги, когато приключите тренировъчната си сесия.

 

Как да се възстановявате след тренировка като професионалист

 

Самомасаж с фоумролер

 

Да, точно така, самомасаж. След тренировка, най-добрият начин за възстановяване на мускулните влакна е изпълняването на упражнения с фоумролер, които са предназначени да разпуснат и освободят получените възли в мускулите. Това е изключително важно, особено когато се тренира за издръжливост, при което тялото се поставя под изключително натоварване. Например, ако смятате да тренирате за маратон и се случи така, че предния ден прасците ви са се пренатоварили, на следващия ден те няма да са толкова ефективни и това ще наложи на тазобедрените ви сгъвачи да работят по-усилено, за да компенсират нещата. В крайна сметка ще се чувствате така, сякаш сте на ски бягане, тъй като по-скоро ще влачите краката си, отколкото да ги вдигате както при нормалното бягане. Ето защо е задължително, когато сте натоварили даден мускул, след приключване на тренировката да го масажирате, за да се разпусне и на другия ден той ще бъде готов отново за работа!

 

Ако имате възможност, поне веднъж ходете на професионален масаж, особено ако тренирате по-усилено. Така тялото ви ще получи нов стимул и ще може да издържи на това, на което го подлагате.

 

Хранене

 

Храната е също толкова важна за спортуващите, колкото и самите тренировки. Без значение какви са вашите фитнес и здравни цели, давайте на тялото си достатъчно гориво и хранителни вещества, за да може да работи то оптимално.

 

Когато става въпрос за хранене, не забравяйте, че всеки човек е различен от останалите, така че трябва всеки един от вас да открие какви енергийни нива трябва да поддържа, за да има сили за тренировките и за възстановяването след тях! Добре е да се консултирате със специалист, който да прецени кой е най-добрия вариант за хранене, според вашето телосложение и желаните цели!

 

Активно възстановяване

 

За всеки е ясно, че трябва да се даде време за възстановяване на тялото, но това може да стане не само с абсолютна почивка, а с лека активност като йога, разходка в красиви местности и други. Тези занимания ще допълнят седмичните ви натоварвания и ще ви помогне да балансирате и разтегнете обикновено възпалените от тренировките мускули.

 

Компресиране на мускулите

 

Много проучвания показват, че компресията на мускулите носи много ползи, когато става въпрос за тяхната производителност и възстановяване. Използването на еластични дрехи, които прилагат натиск върху тъканите, води до подобряване на действието на ензимите, които въздействат върху мембраните на клетките и това възстановява мускулите много по-бързо и ефективно. Тези компресиращи дрехи също така насърчават притока на кръв и така стимулират мускулите както по време на тренировката, така и в последващото им регенериране.

 

Много от големите културисти носят такова компресиращо облекло, което според техните думи спомага за намаляването на болката в мускулите след тежки тренировки.

 

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени