Шрифт:

Крисчън Коулмън пропуска Игрите заради допинг наказание

Крисчън Коулмън пропуска Игрите заради допинг наказание
16-04-2021 15:24

Световният шампион в спринта на 100 м Крисчън Коулмън (САЩ) ще пропусне Олимпийските игри в Токио, въпреки че Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) намали наказанието му за нарушаване на антидопинговите правила.

 

На 27 октомври миналата година американецът беше наказан за две години заради пропуснати три проверки за допинг. CAS намали сакнцията му на 18 месеца, но тя изтича на 14 ноември 2021 г. - три месеца след края на Игрите.

 

Първоначалната санкция на Коулмън беше до 13 май 2022 г. Комисията от трима съдии заяви, че 18 месеца "е подходящата санкция при обстоятелствата", тъй като Коулмън не е изцяло виновен за един от трите си пропуснати теста за период от една година.

 

Те казаха, че е "разумно спортистът да очаква" телефонно обаждане от служител за вземане на проби и да се върне в апартамента си през 60-минутния период, за който той е казал, че ще бъде на разположение на 9 декември 2019 г. Но такова обаждане не се изисква според антидопинговите правила, признаха съдиите. Съдът е установил като „несъстоятелно“ оправданието на спринтьора. Той е обяснил, че не се е върнал у дома от пътуването си за пазаруване, а съдиите го сметнаха за „небрежно“.

 

Те също така отбелязаха, че Коулман "е трябвало да бъде в състояние на повишена готовност в този ден, предвид двете ненаправени проби".

 

Крисчън Коулмън е световен шампион на 100 и на 4х 100 м от световното първенство в Доха през 2019 г. Той има и два сребърни медала от световното първенство през 2017 г., а през 2018 г. постави световен рекорд в бягането на 60 м в зала.

 

---


Тагове: Токио 2020, Крисчън Коулмън, 100 м, ОИ 2020, Допинг
BGAthletic.com

Коментари



Последни новини Най-четени