Шрифт:

Класни маратонци идват на състезанието във Варна

Класни маратонци идват на състезанието във Варна
06-05-2021 11:35

Класни атлети от Африка ще стартират във Варненския маратон тази неделя в преследване на големия джакпот. Сред тях се отличават представителите на Кения Наом Джабет и Бернард Санг. При жените Наом Джабет ще бяга във Варна за втора поредна победа тази година у нас след триумфа си в Стара Загора преди месец. При успех кенийката почти сигурно ще си осигури спечелването на големия джакпот от 20 000 лв., тъй като засега е единствена с точки в преследването на бонуса. С шампионския си резултат 2.28:38 ч. от миналата есен Джабет държи рекорда на Софийския маратон, а сега има допълнителен стимул по варненското трасе, тъй като миналата година бе изпреварена само с 6 секунди от подобрилата тогава рекорда на състезанието с 2.35:14 ч. Клементине Муканданга от Руанда. Сега обаче Наом ще срещне силна съпротива от своята сънародничка Бети Чепквони, която пристига в България с личен рекорд 2.33 ч., поставен само преди месец и с 1.14 ч. на полумаратон от Хановер преди две години. Третата представителка на световноизвестната кенийска школа ще бъде Марта Алекно, финиширала четвърта на изключително силния миналогодишен Софийски маратон с впечатляващите 2.33:25 ч.

 

При мъжете респектира името на техния сънародник Бернард Санг с лично постижение 2.11:49 от Истанбул миналата година, а тази пролет в същия град пробяга полумаратон за 1.00:57 ч. Кенийската армада се допълва от Джоаш Кипруто Коеч – трети на маратон Стара Загора тази година с 2.25:39 ч. и Еванс Кипроно с 31:09,15 мин. в бягането на 10 км. Силна конкуренция ще им бъде добре познатият у нас руандиец Жан Симукека, който само преди месец триумфира на маратона в Стара Загора с 2.20:57 ч. Атлетът има вече богат опит и успехи на варненския маратон, след като през последните две години завършва трети.

 

Рекордите на трасето в морската столица са 2.16:35 ч. на кениеца Осеа Тюей от 2019 г. при мъжете и 2.35:14 ч. на Клементине Муканданга (Руанда) от миналата есен.

 

Организаторите очакват още представители на Бурунди и Украйна, които са заявили участие и в полумаратона на Варна.


Тагове: маратон Варна
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени