Шрифт:

Очаква ни телевизионна Олимпиада Токио 2020

Очаква ни телевизионна Олимпиада Токио 2020
03-06-2021 13:59

Футболните коментатори обичат да повтарят клишето, че публиката е 12-тият играч на терена. В това отношение на Летните олимпийски и параолимпийски игри Токио 2020 тази максима важи с пълна сила, макар и перифразирана. Това не е случайно, защото въпреки ограниченията покрай коронавируса, 48 милиарда телевизионни зрители ще наблюдават игрите по приемниците у дома си.

 

Разбира се, на трибуните също ще има много фенове, които ще подкрепят любимите си спортисти, отбори и държави между 23 юли и 8 август. Припомняме, че Игрите първо бяха отложени с една година заради пандемията, после се заговори, че на трибуните няма да бъдат пускани чуждестранни зрители. Факт е, че дори след тази една година все още има фенове, дори и да имат вече билети за форума. Това е притеснително за МОК, Токио 2020 и спонсорите, защото билетите генерират значителни приходи.

 

Без фенове или дори с намален брой зрители, в Игрите ще остане огромна празнота, която МОК, Токио 2020 и телевизионните оператори ще трябва да запълнят. Дори се обмисляше за тези, които ще гледат Олимпиадата у дома си, телевизионните оператори да вкарат изкуствено шум от тълпа, подобен на този, който беше пускан в домакинствата в Англия след възобновяването на Висшата лига, за да създаде изкуствена атмосфера.

 

Факт е, че Токио 2020 до голяма степен ще продължи тенденцията Олимпийските игри да се превърнат в събитие, „създадено за телевизията“. На Олимпиадата например в Рио през 2016 година пред телевизорите имаше 3,6 милиарда зрители.

 

Днес Американският оператор NBCUniversal си партнира с Twitch, за да стартира нов канал на собствената си Amazon платформа за стрийминг специално за Игрите. На нея ще има, освен прякото предаване на състезанията, ежедневни програми, включително интерактивни клипшоута, интервюта със спортисти и състезания за зрителите по тематични игри.

 

В същото време  пет основни частни телевизионни мрежи със седалище в Токио ще редуват ежедневно излъчване на тазгодишните олимпийски игри в японската столица. Игрите ще бъдат излъчвани и от националната телевизия NHK. Заедно с МОК, NHK ще произведе и  официален филм на Параолимпийските игри Токио 2020 между 25 август и 6 септември.

 

Телекопуникационни гиганти като NBC и Eurosport също ще излъчват пряко Олимпиадата, като NBC Olympics ще осигури над 7000 часа покритие от Токио почти 24 часа на ден от 23 юли до 8 август в многобройни излъчвания и по кабелни и цифрови платформи.

 

Въпреки силата на телевизията обаче, Олимпийски игри без фенове или с по-малко зрители, просто е нещо, което не искаме да видим. В тази връзка предстои да се изясни и капацитетът на стадионите и планираните включвания на живо на чуждестранни фенове.

 

Все пак присъствието на зрители на живо на Игрите далеч не е толкова притеснително, най-вече с отшумяващата постепенно опасност от разпространението на коронавируса, както и с домакинството на Япония, която е сред страните в глобален мащаб, които се борят най-успешно с епидемията.

 

Освен това на олимпиадата ще бъдат взети засилени мерки за сигурности  безопасност. Ще има ежедневни тестове за атлетите, делегациите и щабовете ще бъдат в намален състав, затворените помещения ще се проветряват постоянно, всички ще носят маски извън самите състезания. Преди да замине за Токио, всеки човек трябва да представи два отрицателни теста за COVID-19 в рамките на 96 часа от полета си, заедно с щателен 14-дневен план на всички планирани дестинации.

 

На 11-ото последно заседание на Координационната комисия на МОК за олимпийските и параолимпийски игри Токио 2020 беше потвърдено, че Игрите ще бъдат безопасни за всички участници и японците. Отмяната на Олимпийските и параолимпийски игри в Токио от друга страна би струвало на Япония около 1,81 трилиона йени или 17 милиарда долара.

 

Не само атлетите и спонсорите са засегнати от всички тези проблеми. Много фенове, които очакват да пътуват до Япония това лято, виждат как плановете им пропадат, а много от тях настояват да си върнат парите, дадени предварително за билети. Факт е, че въпреки всички мерки, оптимизъм и обещания много зрители от чужбина и страната се отказаха да пътуват за игрите Токио 2020 това лято. Те ще си останат на сигурно място у дома и ще следят Олимпиадата по телевизорите си, колкото и незадоволителна алтернатива да е това за тях.

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени