Шрифт:

България запази мястото си във втора лига на европейското отборно първенство

България запази мястото си във втора лига на европейското отборно първенство
20-06-2021 21:33

България запази мястото си във втора лига на eвропейското отборно първенство по лека атлетика. Националите ни завършиха на пето място в крайното класиране със 197 т. Първи са унгарците с 255, пред Дания – 245.5 и Словения – 233 т. Призьорите се качват в първа лига.

 

Голямата атракция на втория състезателен ден беше скокът на височина при жените. В него за първото място драматично измъкна еврошампионката в зала от 2017-а Айрине Палшите (Лит). Тя преодоля от третия опит 193 см. В първия си старт на българска земя за 2021 и втори за сезона Мирела Демирева завърши на втора с личен рекорд за годината от 191 см. До 193 см българката водеше, защото бе преодоляла от първи опит всичките си височини, а латвийката имаше един фаул. С много късмет обаче Палшите успя да преодолее 193 см от трети опит, а Демирева не успя.

 

„Радвам се, че съм си вкъщи и скачам. Съжалявам, че не победих, но и това го има в спорта. Продължавам напред”, заяви след финала Мирела.

 

 

Очакваното с голям интерес бягане на Ивет Лалова на 200 м не се състоя. Топ-атлетката ни бяга в събота в щафетата на 4 х 100 м. Въпреки че не почувства болки в сухожилието, което лекува близо месец, тя реши да не стартира в дългия спринт, за да не рискува излишно. Вместо нея на 200 м бяга Инна Ефтимова, която завърши втора с 23.67 сек.

 

Очаквано Митко Ценов спечели с лекота бягането на 3000 м стипълчейз с 8:33,80 мин, но остана на 7 секунди от норматива за Токио. Той все пак има голям шанс да вземе квота по ранглиста или още идния уикенд на Балканиадата в Белград.

 

Георги Цонов започна с два фаула на троен скок, но с 16,35 м в последния четвърти опит спечели първото място.

 

С личен рекорд от 13.86 сек победата на 110 м с пр. взе Станислав Станков. Призовото трето място на овчарски скок зае Евгени Енев (5.10 м).

 

От трета във втора лига идват победителите от трета лига Сърбия и Кипър, както и изпадащите от първа – Румъния, Естония и Ирландия.

 

 

---


Тагове: ЕОП 2021, Мирела Демирева, Георги Цонов, Митко Ценов, Станислав Станков, Ивет Лалова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени