Шрифт:

Оправдаха Шубенков за допинг

Оправдаха Шубенков за допинг
23-06-2021 07:28

Световната атлетика оправда световния шампион на 110 м с пр. Сергей Шубенков по делото за нарушаване на антидопинговите правила, съобщиха от Athletics Integrity Unit (AIU).

 

В края на януари Шубенков обяви, че е получил писмо от AIU, но по юридически причини не разкри подробности. Вчера бяха проведени изслушванията по делото, в резултат на което беше решено, че спортистът не е виновен. Шубенков беше заподозрян в употребата на забраненото вещество "ацетазоламид".

 

На 5 май спортистът кандидатства за неутрален статут, необходим за участие в международни състезания, включително Олимпийските игри в Токио.

 

Спортистът обяви в Инстаграм, че следите от забранено вещество са попаднали в тялото му, докато е приготвял лекарство за малкия си син.

 

"Най-малкият ми син, както се оказа, пиеше хапчета от списъка на Световната антидопингова агенция (WADA), които трябваше да бъдат подготвени по определен начин (на три месеца децата не могат да поглъщат хапчета). От подобна подготовка в кухнята са останали микроскопични, почти невидими частици, които доведоха до положителния ми допинг тест през декември. Athletics Integrity Unit (AIU) и Световната атлетика успяха да разберат нещата", написа Шубенков.

 

30-годишният руснак е световен (2015) и европейски шампион (2012, 2014). През 2013-а Шубенков спечели титлата от европейското първенство в зала на 60 метра с препятствия. Шубенков участва на Олимпийските игри в Лондон 2012, където зае 12-о място.

 

---


Тагове: Русия, Допинг, Сергей Шубенков
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени