Шрифт:

Олимпийски игри без зрители все още е опция

Олимпийски игри без зрители все още е опция
26-06-2021 20:08

"Олимпийски игри без зрители" остава опция за Токио 2020, които бъдат открити официално само след четири седмици, заяви президентът на организациония комитет Сейко Хашимото. Признанието й идва само четири дни, след като тя обяви в понеделник, че до 10 хиляди местни фенове ще бъдат допуснати до стадионите и залите, но не трябва да се надвишава 50% от капацитета на съоръжението независимо дали то е на закрито или на открито.

 

Организаторите отложиха решението си за местните фенове няколко месеца, а още през март решиха, че чуждестранни фенове няма да присъстват на олимпиадата. Ходът да се позволи допускане на зрители беше оборен от много медицински експерти, които заявиха, че най-безопасната олимпиада ще бъде без фенове заради пандемията от коронавирус.

 

"Това, което чувствам, е, че олимпиада без зрители трябва да остане опция за нас, докато обсъждаме нещата. Ситуацията се променя, поради което трябва да останем гъвкави в отговор на всяка промяна. Игри без зрители са една от нашите възможности", каза Хашимото на пресконференция днес.

 

Организаторите сякаш леко отстъпиха, след като в четвъртък панела, следящ за разпространението на КОВИД-19 правителството на Токио докладва, че "има признак на възраждане" на заразените в столицата.

 

Панелът заяви, че инфекциите са нараснали с 11 процента през последната седмица като са открити повече с варианта Делта.

 

Организаторите обявиха, че ще обсъдят ситиацията с феновете, след като настоящото "извънредно положение" приключи на 11 юли.

 

Министърът по олимпийските въпроси Тамайо Марукава отправи отново сигнал за внимание днес, когато потвърди, че член на отбора на Уганда, който е бил с положителен тест за коронавирус при влизане в Япония миналата седмица, е заразен с варианта Делта.

 

"По-късно през деня втори състезател на Уганда даде положителен тест за варианта Делта", каза губернаторът на Осака Хирофуми Йошимура.

 

Въпреки тестове преди и след влизането в страната, случаи като тези изглежда са сигурни, че ще се случат с 11 хиляди олимпийски спортисти и 4400 параолимпийски, влизащи в Токио, заедно с десетки хиляди служители, треньори, съдии, представители на МОК и спортни федерации.

 

Първият член на Уганда, за когото се твърди, че е бил треньор, даде положителен тест миналата събота на летището в Нарита близо до Токио и вече е поставен под карантина. Но японските власти позволиха на останалата част от отбора от девет души да изминат повече от 500 километра с автобус до техния лагер в Идзумизано в западната префектура Осака.

 

"Всички имаха сертификати, показващи отрицателни резултати от тестовете. Никога не сме си представяли, че могат да бъдат заразени", каза кметът на Идзумисано Хироясу Чийомацу. Членовете на отбора бяха поставени под карантина в хотела им. Олимпийският организационен комитет е много заинтересован да разбере повече от този пример на Уганда. Ще обърнем подробно внимание, за да получим информация възможно най-много от този опит. Не можем да кажем, че всичко е на 100 процента. Ще направим балон възможно най-близо до 100-е процента", добави Хашимото.

 

Ръководителят на Имперската агенция вчера заяви, че император Нарухито е "изключително притеснен" от рисковете за здравето по време на Олимпиадата. Това е рядък ход за церемониална фигура, която стои далеч от политиката. Той не беше задължен да говори за Олимпиадата и фактът, че го направи, е по-важен от казаното от него.

 

Хашимото беше попитана поне три пъти за коментарите на императора, но тя не спомена името му и даде неясни отговори.

 

Япония е регистрирала 780 хиляди случая на заразени с коронавирус и около 14500 починали от КОВИД-19. Едва около 9 процента от японците са напълно ваксинирани.

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 20202
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени