Шрифт:

Шампионката на САЩ на 100 м положителна за канабис, пропуска

Шампионката на САЩ на 100 м положителна за канабис, пропуска
02-07-2021 17:57

Шампионката на САЩ на 100 м ШаКари Ричардсън пропуска индивидуалния спринт на Олимпиадата в Токио заради положителна проба за канабис.

 

21-годишната Ричардсън даде положителната проба по време на националните квалификации на летните Игри в японската столица в Орегон през миналата седмица, където се наложи на 100 м с 10.86 сек. Тя беше наказана от американската антидопингова агенция USADA с лишаване от състезателни права за един месец от 28 юни.

 

Ричардсън обясни за NBC, че е приела забранената субстанция след смъртта на биологичната си майка, за да потисне мъката и болката от загубата й.

 

"Правилата са ясни, но това е сърцераздирателно по много причини. Тя прие наказанието и се извини и се надяваме, че това ще бъде важен пример за всички. Вярваме, че тя ще може да преодолее това наше решение, въпреки сериозните последствия за нея", коментира изпълнителният директор на USADA Травис Тайгърт.

 

Положителната проба означава, че резултатите на Ричардсън от индивидуалната надпревара на олимпийските квалификации се анулират и на нейно място в Токио 2020 ще се състезава завършилата на четвърта позиция Джена Прандини.

 

Тя все още има шанс да участва на Игрите в японската столица в щафетата на 4х100 м на САЩ, но окончателното решение за включването трябва да бъде взето от лекоатлетическата федерация на страната. Олимпийските игри в Токио стартират на 23 юли, а стартовете на 100 м започват с квалификациите седмица по-късно.

 

Ричърдсън беше сред фаворитките за призово място на 100 м в Токио с второто си място в сезонната ранглиста с 10.72 сек.

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020, ШаКари Ричардсън, 100 м, САЩ
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени