Шрифт:

Габриела Петрова: Не е приятно без публика

Габриела Петрова: Не е приятно без публика
22-07-2021 10:33

Липсата на публика няма да е много приятна за всички олимпийци, смята звездата в тройния скок Габриела Петрова. Тя ще участва на втори Олимпийски игри.

 

"Не е приятно. Особено когато става въпрос за Олимпиада. От друга страна толкова много чакахме състезанието. Ще се борим и да стиснем зъби. Желанието ще ни води напред, каза за "България Днес" Габриела Петрова. - Още миналата година участвах на 1-2 състезания без публика. Доколкото четох, осигурили са звуци от уредби, които ще имитират пляскане. Няма да е като живия контакт с публиката."

 

Петрова и останалите лекоатлети ще бъдат сред последните български спортисти, заминаващи за Япония.

 

"Вълнението все още е малко. Пътуването в четвъртък и пристигането вече ще допринесат с атмосферата, споделя скачачката. - Имам 10-11 дни до старта. Не искам предварително да преживявам вълненията. Всичко си идва с времето. Няма как да приема Олимпиадата като обикновено състезание. Самите обстоятелства го направиха по-различно и специално."

 

Петрова направи изключително силна година през 2015-а. Тя остана четвърта на световното и втора на европейското в зала. В резултат на успехите чаровната лекоатлетка спечели анкетата Спортист на България. Година по-късно на Игрите в Рио тя остана 22-а.

 

"Пораснах през тези пет години. Амбицията и мотивацията, с която заминах за Рио, сега вече са още по-големи, добавя Петрова. - Надявам се придобитият опит от световни и европейски първенства да ми помогне. Носейки трибагреника на гърдите знаем, че сме натоварени с очаквания. Самата аз също изисквам от себе си. Ако не ги изпълня, както на мен ми се иска, разочарованието ще е много голямо. Отговорността върви с нас. Трябва да я превърнем към мотивация, защото ще знаем, че хората в България ще ни стискат палци."

 

Лекоатлетката е претърпяла травма през май, която е нарушила нейната подготовка.

 

"Наложи се промяна и затова по-късно влязох във форма и в състезателния период. Може би щеше да е хубаво да има още 1-2 състезания, но решихме изгубеното време от тренировките да го наваксаме,  допълни българката. - Обърнахме внимание върху детайли, за да си помогнем. Надявам се за малкото останало време след европейското отборно първенство да сме надградили."

 

Петрова записа 14.42 м през сезона, а нейният личен резултат в кариерата е 14.66 м от 2015-а.

 

"За пръв път има 35 момичета, които са с норматив. Това ме навява на мисълта, че ще е трудно и тежко състезание. Особено квалификацията. При всички случаи постижение над 14.30 м ще е необходимо за влизане във финала", прогнозира 29-годишната хасковлийка.

 

Тя съжалява, че едва 42 състезатели от 14 спорта ще представят България в Токио.

 

"Не ми звучи оптимистично и хубаво. Искаше ми се да сме повече от Рио. Това е нивото за момента. Вероятно има състезатели, които са останали близо до квотите. Късметът не е бил с тях. Но това не означава, че на следващите олимпийски игри няма да са повече, разсъждава оптимистично Габриела Петрова. - Работи се много за спорта в държавата и като инфраструктурата. Виждам все повече млади треньори по стадионите. Това е надежда, че на следващата олимпиада ще бъдем повече. В последните дни имахме европейски първенства до 20 и до 23 години, в които имаме медалисти и финалисти. Това е положителен поглед за бъдещето и леката атлетика."

 

"България Днес"

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020, Габриела Петрова, Троен скок
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени