Шрифт:

От днес светът е Олимпиада

От днес светът е Олимпиада
Снимки: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
23-07-2021 18:03

Игрите на 34-ата Олимпиада са официално открити. В Токио започват състезанията под петте преплетени кръга, чакани от пет години.

 

На стилна церемония на Олимпийския стадион се преплетоха послания за обединението на света след разделението от COVID-19 пандемията.

 

Стадионът остана с празни трибуни, като само официални лица заеха местата си.

 

Българската делегация изведоха легендата на нашия спорт Мария Гроздева и изгряващата звезда на плуването ни Йосиф Миладинов. Новост в церемониите е, че вече има по двама знаменосци – и мъж, и жена, за да няма разделение между половете.

 

А най-важното събитие - запалването на олимпийския огън, беше поверено на тенис звездата Наоми Осака, носителка на четири титли от Големия шлем и №2 в световната ранглиста.

 

“Добре дошли на Олимпийските игри в Токио. Днес е един момент на надежда, каза в речта си президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. - Да, много по-различно е от това, което всички си представяхме, но нека ценим този момент, защото най-накрая сме всички тук заедно. Спортисти от 205 олимпийски комитета и един на бежанците. Всички заедно ще живеем под един покрив. Ние всички можем да сме тук заедно - единствено заради вас, нашите благостиви домакини, японският народ, към които ние искаме да изразим нашите благодарности. От името на всички в олипийското семейство благодаря на всички още веднъж за много свършената работа. Преди десет години вие обещахте да върнете олимпийския дух тук обратно - преживяхме много, първо земетресението преди десет години, след това пандемията.”

 

“В присъствието на негово величество императора на Япония, за мен е удоволствие да ви привествам на официалното откриване на Олимпийските игри. Добре дошли в Япония. Добре дошли в Токио. Приветствам ви най-сърдечно, заяви президентът на олимпийския комитет на Токио 2020 Сейко Хашимото. - След като трудностите, заради коита за първи път в историята беше отложено, откриването на Олимпийските игри се провежда днес. Цялата ни планета се изправи пред огромното предивикателство COVID-19.”

 

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени