Шрифт:

Великобритания остава с медал по-малко от Токио 2020 заради допинг

Великобритания остава с медал по-малко от Токио 2020 заради допинг
15-08-2021 15:30

Британски спринтьор стана първият медалист от Олимпийските игри в Токио 2020, който е дал положителен тест за допинг и ще бъде лишен от отличието си. Правата на Чиджинду "Си Джей" Уджа са временно спрени.

 

Международната агенция за тествания (ITA) обяви, че 27-годишният Уджа е бил проверен на 6 август, веднага след финала на щафетиите 4х100 м, в които квартетът на Великобритания, Уджа, Жарнел Хюз, Ричард Килти и Натаниъл Майкъл-Блейк, спечели сребърните медали. Победата бе за италианския квартет, а трети се класираха канадците.

 

Според съобщението на ITA, в пробата му са открити "остарин и други анаболни агенти" и сега Уджа има право да поиска отваряне и анализ на контролната Б проба, взета на 6 август. Ако и тя е положителна, той ще бъде наказана за минимум 2 години, а медалите на цялата британска щафета ще бъдат отнети. Ако това стане, тогава щафетата на Канада ще е сребърен медалист, а завършилите на 4-о място китайци, ще станат трети.

 

Президентът на Британския олимпийски комитет сър Хю Робъртсън коментира така: "Това е абсолютно трагично за останалите членове на щафетата. Вестта е разочароваща, но все пак Си Джей Уджа е невинен до доказване на противното и ние ще спазваме абсолютно процедурата".

 

Новината за положителната проба на Уджа бе коментирана и от олимпийския шампион на 100 м Ламонт Марсел Джейкъбс. Италианецът бе подложен на открити намеци за нечестно извоюван златен медал от страна на британската преса. "Тази новина ме накара леко да се усмихна. Преди седмица те казваха много неверни неща за мен, а сега те (британците) имат свой спринтьор, който е дал истински положителен тест за допинг", каза роденият в САЩ Джейкъбс.

 

Си Джей Уджа не е единственият спортист, който е нарушил допинг правилата по време на Игрите в Токио, но засега е първият медалист. ITA вече оповести имената и на други състезатели, чиито права са временно спрени до изясняване на техните случаи. Сред тях са бегачът на 1500 м Алсадик Михоу (Бахр), грузинският гюлетласкач Беник Абрамян, кенийският спринтьор Марк Одиамбо, украинската триатлонистка Юлия Елистратова и др.

 

sega.bg

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020, 4х100 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени