Шрифт:

Почина Жак Рох

Почина Жак Рох
29-08-2021 21:50

Бившият президент на Международния олимпийски комитет Жак Рох почина на 79-годишна възраст, съобщиха от МОК. Белгиецът беше начело на централата от 2001 до 2013 г.

 

Рох е роден в Гент на 2 май 1942 г. През 2001 година наследява Хуан Антонио Самаранч като президент на МОК. През 2009 година е избран за "Доктор хонорис кауза" на Националната спортна академия "Васил Левски" в София.

 

"На първо място, Жак обичаше спорта и да бъде със спортисти - и той предаде тази страст на всички, които го познаваха. Радостта му в спорта беше заразна, заяви сегашният президент на МОК Томас Бах след новината за кончината на неговия предшественик. - Той беше завършен президент, помогнал за модернизирането и трансформирането на МОК. Той ще бъде запомнен особено с това, че е шампион на младежкия спорт и с откриването на Младежките олимпийски игри. Той също беше яростен привърженик на чистия спорт и се бори неуморно срещу злото на допинга. Тъй като бяхме избрани заедно за членове на МОК, ние споделихме прекрасна връзка на приятелство и това продължи до последните му дни, когато цялото олимпийско движение и аз все още можехме да се възползваме от неговия принос, по -специално в борда на Олимпийската фондация за култура и наследство. Цялото олимпийско движение дълбоко ще оплаква загубата на голям приятел и страстен фен на спорта."

 

---


Тагове: МОК
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени