Шрифт:

Маратонът на София спира трафика в столицата в неделя

Маратонът на София спира трафика в столицата в неделя
06-10-2021 07:51

Над 2000 професионални бегачи и аматьори се очаква да стартират в тазгодишното издание на Маратон „София”,който е категоризиран с „бронзов етикет” на Световната атлетика (Международната федерация по лека атлетика).

 

Състезанието ще се проведе на 10 октомври (неделя), а стартът ще бъде в 9:30 ч. от площад "Княз Александър I Батенберг". 

 

Освен класическата маратонска дистанция на 42.195 км, участниците могат да бягат полумаратон на 21.0975 км и 10 км. Заради пандемията тази година няма да се проведе масов старт на 3 километра.

 

Подробности за регистрацията за участие и за състезателните дистанции могат да се открият на сайта на състезанието - www.marathonsofia.com

 

Както и през 2020 г. Маратон „София” ще премине по лицензирано от международен измерител трасе, което е покрай основните забележителности на столицата.

 

Движението за автомобили по състезателния маршрут ще бъде ограничено от 07:00 до 15:00 часа на 10 октомври 2020 г., като в това число влизат центъра на града и източните квартали по протежението на бул. „Владимир Вазов” („Хаджи Димитър” и „Левски Г”). В София ще бъде въведена временна организация на движението, като пътни превозни средства няма да се допускат по трасето на маратонците, а общественият транспорт ще бъде с променени маршрути.

 

Маршрутът на състезанието преминава: по бул. „Цар Освободител”, бул. „Мария Луиза”, обръща малко преди ул. „Козлодуй” след „Лъвов  мост”, връща се по бул. „Мария Луиза”, продължава по ул. „Алабин”, ул. Гурко, ул. „Г. С.

Раковски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. „Ал. Дондуков”, ул. „Тодорини кукли”, ул. „Левски Вековен”, бул. „Вл. Вазов”, бул. „Ботевградско шосе” (най-десни пътни платна), преминаване и обръщане под бул. „Ботевградско шосе”, отново най-вдясно по бул. „Ботевградско шосе”, бул. „Вл. Вазов”, бул. „Ал. Дондуков”, бул. „Васил Левски”, ул. „Оборище”, ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”, където е СТАРТ/ФИНАЛА пред Националната художествена галерия.

 

От всички над 100 участници в класическото бягане на 42 километра, 195 метра, ще има и елитни атлети, които преследват високи резултати.

 

„Поканили сме бегачи от Кения, от Мароко, от Турция, от Украйна, така че имаме доста силни състезатели при мъжете и при жените, които най-вероятно ще се пробват да счупят рекордите на трасето от миналата година, които са 2:13 ч. при мъжете и 2:28 ч. при жените.”, заяви пред NOVA директорът на маратона Даниел Дуков.

 

Източник: NOVA 

 

---


Тагове: Софийски маратон 2021
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени