Шрифт:

Специални здравни мерки на Софийския маратон тази неделя

Специални здравни мерки на Софийския маратон тази неделя
06-10-2021 16:10

Над 2500 бегачи са заявили участие в София маратон до края на приключилата снощи онлайн регистрация. Към тях ще се добавят и атлетите, които ще се запишат в състезателния офис на надпреварата, който ще отвори врати утре, четвъртък, точно в 14 ч. в Княжеска градина до Орлов мост.

 

Маратонът на София е тази неделя, 10 октомври, със старт от 9:30 ч. от площад Батенберг и с познатото вече трета година обновено трасе. В 9:45 ч. ще потеглят участниците в полумаратона, а в 10:00 ч. ще тръгнат бегачите на 10 км.

 

Организаторите са предвидили редица мерки във връзка с противоепидемичната обстановка. В зоната преди старта ще бъде оформени буферни зони и ще бъде позиционирана специална дезинфекционна арка, през която ще преминават участниците. Всички подкрепителни пунктове ще предлагат само опаковани продукти и течности. И тази година е отменен масовият старт, а Столична община ще осигури ваксинационен център за всеки желаещ в зоната на старт-финала.

 

25 са елитните бегачи, които пристигат за участие в София маратон. На старт ще застанат класни атлети от Кения, Мароко, Турция, Украйна и др. Големият маратон е валиден за държавно първенство, тъй че ще видим и най-добрите в България, много от тях са амбицирани да подобряват рекорди. Маратонци от над 30 държави ще стартират в неделя от площад Батенберг, в дългата дистанция се очакват над 600 бегачи.

 

Отново са фиксирани бонуси за рекорди на трасето, които от миналата година са 2.13:02 ч. при мъжете и 2.28:38 ч. при дамите, а премията ще е по 2000 лв. Държавните рекорди при жените ще атакуват участничката на олимпиадата в Рио Милица Мирчева, Маринела Нинева, най-бързата българка от Стара Загора тази пролет Христина Козарева и др. При мъжете ще видим Йоло Николов, най-бързия българин от маратона в Стара Загора т.г. Шабан Мустафа, Исмаил Сенанджи и др.

 

В София ще бъде определен и крайният победител в надпреварата за Джакпота от 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне във веригата „Бягането като начин на живот“, включваща маратоните в Стара Загора, Варна и столицата.

В момента класирането по новоприетия стимулиращ по-високи резултати регламент е следното:

Наом Джабет (Кен)       30 т.

Бернард Санг (Кен)      15 т.

Бети Чепквони (Кен)     10 т.

Йелена Долинин (Изр)   8 т.

 

Победителката от Стара Загора и Варна т.г. - Наом Джабет ще бяга и в София в неделя, поради което е с най-голям шанс за спечелването на бонуса, защото при победа се дават по 15 т.

 

Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.

 

За трета поредна година София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“, като е  включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2021 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани, както и в календара на БФЛА като Национален шампионат по маратон за мъже и жени.

 

Ето миналогодишните призьори, шампионите тогава подобриха рекордите на трасето:

МЪЖЕ: Радуан Нуини (Мар) 2.13:02 ч. – рекорд на трасето, Мохамед Али

(Нид) 2.16:20, Дънкан Коеч (Кен) 2.17:06 ч.

ЖЕНИ: Джебет Наом (Кен) 2.28:38 ч. – рекорд на маратона и на трасето,

Синтия Косгей (Кен) 2.32:08, Харука Ямагучи (Яп) 2.32:46 ч.

 

---


Тагове: Софийски маратон 2021
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени