Шрифт:

Държавата вдига паралимпийските премии

Държавата вдига паралимпийските премии
08-10-2021 16:36

Премията за паралимпийско злато се увеличава от 20 на 64%, каквато е за призьорите на световни и европейски първенства.

 

Поправката в Наредба № 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица е факт и от днес на сайта на ММС и на Портала за обществени консултации е публикуван проектът за обществено обсъждане, чийто срок е едномесечен.

 

Спортният министър Андрей Кузманов се ангажира с промяна на Наредбата веднага след края на Паралимпийските игри в Токио. Той проведе срещи с нашите медалисти Ружди Ружди и Християн Стоянов, както и с представители на Българската паралимпийска федерация. Кузманов бързо предприе необходимите действия, за да бъдат удовлетворени желанията на родните параатлети за по-достойно премиране на успехите им, които издигат престижа на българския спорт.

 

„Олимпийските игри са най-висшият спортен форум и успехите, постигнати на Игрите, са върхът в кариерата на всеки спортист. Именно затова с екипа ми направихме тази промяна“, заяви министър Андрей Кузманов.

 

Според промяната размерът на наградите, които се отпускат от ММС за призови класирания на Паралимпийски игри, е увеличен от 20% на 64% от наградите за призови класирания на Летни и Зимни олимпийски игри. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2022 г. Повишеният размер на наградите на състезателите ще доведе и до увеличение на тези на треньорите и длъжностните лица, ангажирани с подготовката на атлетите.

 

По сега действащата Наредба № 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица премията за паралимпийците е 20%, а за световни и европейски първенства – 64%.

 

"Постъпилите предложения са разумни и необходими с оглед постигане на оптимална справедливост при определяне на премирането на спортистите, постигнали призови класирания на Паралимпийски игри, съотносима с техните постижения. Обоснована е необходимост, размерите на еднократните парични награди на спортисти – медалисти и призьори от Паралимпийски игри, да бъдат установени при спазване на определена пропорционалност и съотносимост с еднократните парични награди на спортисти – медалисти и призьори  от Олимпийски игри. Очакваният резултат от приемането на наредбата е премиране с парични награди на най-значимите постижения в най-престижния международен форум за спортисти с увреждания, като по този начин се стимулират   спортистите, издигащи престижа на българския спорт", са мотивите за промяната в Наредба №5.

 

Проектът не предвижда разходването на допълнителни средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Средствата, необходими за изплащане на наградите, като функция на провежданите състезания от международния спортен календар, ще бъдат предвиждани в бюджета на ММС.

 

Това е първата поправка в Наредба № 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица. В същия размер се запазват паричните награди на параатлетите за световни и европейски първенства. В едномесечния срок за обществено обсъждане всички федерации, клубове и заинтересовани лица могат да направят предложения.

 

---


Тагове: ММС
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени