Шрифт:

Да мислиш като победител: умствената нагласа в спорта

Да мислиш като победител: умствената нагласа в спорта
16-10-2021 12:23

В спорта често говорим за неща като физическа подготовка и хранене. Колкото и да са важни тези елементи в света на успешните спортисти, те са само една страна на монетата. От другата страна стои умствената подготовка. Тя е нещо, което се гради непрестанно, а подходът към нея е уникален за всеки човек. Въпреки това има няколко черти на мисленето като победител, които са универсално приложими както в спорта, така и в личния живот. 

Печелившо обкръжение

Може би рядко се замисляме колко важно за нашето благосъстояние е обкръжението ни. Когато се събираме с позитивни хора, които ни дават положителен пример и ние неусетно може да поемем по този път. Когато обаче хората около нас ни дърпат надолу е доста трудно да излезем на повърхността. Успешните спортисти разполагат с екипи от десетки професионалисти, които се грижат за тях и ги наставляват. Но дори и в света на елитния спорт понякога се налага на атлет да се раздели с дългогодишния си треньор, ако връзката между тях вече не работи. Това е и част от мисленето като победител-да си изградиш стабилна мрежа от хора, които те повдигат.

Да надскочиш себе си

Клише? Може би. Но фактът е, че най-голямата битка, която всеки човек води през живота си е със себе си. “Битка” може би не е най-правилният термин, тъй като, ако наистина водим такава със себе си, ще изгубим. Затова е по-подходящо да говорим за надграждане. В света на спорта това означава по-бърз, по-здрав, по-умел. Освен да бъдат по-добри от останалите, топ атлетите се стремят да станат по-добра версия и на себе си. Понякога това означава поставянето на нов личен рекорд, а в други случаи-да направят дневната си тренировка дори и да нямат желание за това. И, да, случва се на най-добрите спортисти да нямат желание да тренират, но въпреки това да намерят сили и смисъл да го направят.

 

 

Възможности-много

 

Така нареченото “фиксирано” мислене е основна пречка за постигането на успехи. Този тип мислене се характеризира с мисли от типа на “не притежавам нужното, за да постигна целите си”, “просто не е писано да стане”, “не съм от тези, които ще успеят”, и т. н. Тези мисли ни поставят невидими окови, които ни пречат да вървим към целите си. Вместо това “победителското” мислене е обширно и произхожда от убеждението, че дори да не притежаваме нужните качества сега, то можем да ги развием и да постигнем целите си. Нима един атлет може да надскочи собствения или чужд рекорд, ако се съмнява в способността си да го постигне? Увереността е ключов детайл в постигането на успехи, стига да не се превърна в арогантност.

Загубата е част от процеса

Колкото и иронично да звучи, мисленето като победител включва и признаването на загубите. Или както казва Дженифър Шахади, едно от най-известните женски имена в шаха и покера, “понякога трябва да върнеш топа на мястото, от което си го преместил”. Да, загубата е част от процеса по изграждане на победител. Малцина са спортистите, които не претърпяват поне една загуба в своята кариера. Дори и тези, които се радват на “блестящи” статистики са губели под една или друга форма. В такъв момент е важно да не се инатим и да продължаваме с губещите действия, а да направим крачка в страни и да усвоим уроците, които една такава ситуация ни предоставя.

Успехът не е права линия

Какво означава да си добър атлет? Успешен футболист? Топ тенесист? Какъвто и спорт да вземем под внимание, успехът във всеки от тях е резултат от многопосочни усилия. Физическата подготовка не може да донесе победата без други важни елементи като правилен хранителен режим, качествен сън, дисциплина, активна почивка и куп още фактори, които задено съставят, това което виждаме като пример в елитните атлети. Затова и успехът не е прав път, по който просто трябва да направим следващата крачка. Метафорично, пътят до успеха може да включва преплуване на езеро, изкачване на планина или пък преход през пустиня. Тези които са готови да минат през изпитанията в един момент се окичат с медалите засвидетелстващи положените усилия.

 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени