Шрифт:

Тренировки в капана на технологиите

Тренировки в капана на технологиите
21-10-2021 18:35

Много хора са толкова пристрастени към модерните технологии, че подчиняват любителските си тренировки на спортните джаджи и се лишават от един от основните компонент на спорта - възможността да останат насаме със себе си в условията на природата и движението.

 

Каква е опасността от джаджите за спортиста, било то любител или професионалист?

 

Обикновено хората, независимо от социалния статус и финансовото си състояние, започват да спортуват, за да подобрят здравето си. Със задълбочаването на процеса се придобиват знания за възможностите на спорта, а с тях и всякакви модерни „трикове“.

 

Те включват не само обувките за бягане за различни пътеки и метеорологични условия, но и колани за бягане, за телефони и ключове, крачкомери, монитори за пулс с GPS тракери и сензори, които следят различни показатели (надморска височина, вертикални трептения) и много други.

 

Освен това социалните медии и дигиталните технологии дадоха възможност на хората да споделят това с целия свят. Роди се традицията - селфи по време на бягане, селфи от фитнеса, селфи от спортната площадка.

 

Ако се разпознаете в тази история, тогава най-вероятно вече сте загубили или сте на път да загубите най-важния компонент на тренировката - възможността да останете насаме със себе си.

 

Бягането като форма на медитация 

 

Например, избрали сте да бягате. Бягането е не само чудесен начин за поддържане и подобряване на здравето, но и една от опциите за медитация, при която бегачът се концентрира върху чувствата си. Световният шампион по маратонско бягане испанецът Мартин Фиц веднъж каза в интервю: "Бегачът не трябва да слуша музика със слушалки по време на джогинг, а тялото, сърдечния ритъм и дишането си."

 

Ако си дадем възможността да останем насаме със себе си и заобикалящата ни природа, то бягането ще се прояви в своята същност - движението.

 

Да слушаме себе си

 

Какво точно трябва да се направи, за да се обърнете към себе си по време на спорт?

 

Купете или вземете обикновен часовник и се спортувайте с него. Стартирайте хронометъра или запомнете началния час и просто тренирайте. Или използвайте модерния часовник за начало, край на заниманието и да измерите пулса. Вслушайте се в себе си и ще се научите сами да определяте какво е натоварването ви, като познавате дишането си и умората в мускулите.  

 

Ще станете много по-близо до собствената си природа, ако се научите да определяте границите на натоварването си без пулсомер, а според вашето състояние.

 

Източник: happywoman.bg

 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени