Шрифт:

Промени в Световната антидопингова агенция

Промени в Световната антидопингова агенция
28-11-2021 10:24

Управлението на Световната антидопингова агенция (УАДА) ще бъде реформирано, след като Учредителният съвет на централата одобри плана на работна група за създаване на по-прозрачна и независима система.

 

Предложените промени са свързани с предоставянето на по-големи права в управлението на глобалния антидопингов регулатор на спортисти и национални антидопингови агенции.

 

По-специално, към УАДА ще започне работа съвет от спортисти, който ще включва 20 души. Тя ще бъде сформирана от три групи: представители на комисиите на спортистите на международните олимпийски и параолимпийски комитети, представители на комисиите на спортистите на международните федерации, а друга група ще бъде сформирана по предложения на специален панел.

 

Учредителният съвет на УАДА ще бъде разширен, за да включва двама представители от Съвета на атлетите на УАДА и двама представители на национални антидопингови организации. Решенията ще се приемат с мнозинство от 2/3. По този начин размерът на Съвета на учредителите ще се увеличи до 42. Съветът на учредителите е върховният управителен орган на УАДА, който се формира еднакъв брой представители на спортното движение и държавните агенции.

 

Съставът на изпълнителния комитет на УАДА също ще се промени. Той ще включва председателят на Съвета на атлетите на агенцията и един независим представител, чиято кандидатура ще бъде одобрена от представители на спортното движение и държавните агенции. Предложенията за реформи трябва да бъдат изготвени до май 2022 година.

 

Наскоро УАДА беше критикувана от редица спортни организации и от САЩ, че не иска да реформира системата за управление. Поради тази причина Вашингтон тази година отказа да изплати изцяло годишните вноски към организацията.

 

---


Тагове: УАДА, Допинг
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени