Шрифт:

Митко Ценов - Танцьорът с шпайкове

Митко Ценов - Танцьорът с шпайкове
16-09-2010 15:00 | Яна Касова

Амбициите на Митко Ценов се измерват в минути. Познат е сред атлетите като талант и шампион. В родния си град Мездра обаче Митко печели състезания по танци.
Ценов е на 17, но вече има 10 републикански титли на пистата. Танците за него вече са само за забавление. Леката атлетика е негов начин на живот вече 2 години, откакто започна да тренира при Йоло Николов.
В началните училищни класове Митко се занимава със спортни танци, а интересът към Царицата е случайност.
„В училище видях, че има хора, които тренират лека атлетика. Отидох да видя какво точно правят и ми стана интересно, спомня си Ценов. - Треньор беше Георги Митев, взе ме да ме пробва и видя, че мога да бягам. Каза ми, че някой ден може да стане спортист от мен и започнах да тренирам сериозно. Тогава бях на 9 години."
След пенсионирането на Митев за подготовката на бъдещия шампион започва да се грижи все още активният спортист Йоло Николов.
Началото на съвместната им работа не потръгва добре. Вместо да отиде на лагер на Високопланинската база Белмекен Ценов влиза в болница. На 28 февруари 2008 г. Митко е опериран от апандисит, а плановете за добро класиране на състезанията през лятото са забравени.
„С Йоло видях, че започнаха да стават нещата. Излизах по-напред в класирането. Атлетиката започна да ми харесва още повече, запалих се да тренирам сериозно", казва Митко.
През есента на 2008 г. подготовката на атлета стартира на Белмекен, а до февруари Ценов е достигнал ниво, което го амбицира за медали от държавния шампионат за юноши младша възраст в зала. Той нанася удара си от аутсайдерските позиции.
„Канехме се да стана първи на 3000 м. В първия ден на състезанието ми предстоеше бягане на  1500 м. Бяха ме сложили в слабата серия, защото нямах резултат, казва Митко. - Бягах 4:14,89 мин, а в силната серия Денислав Димитров бяга 4:15,73 мин. Станах за първи път шампион. С треньора ми вече бяхме сигурни, че ще спечеля златния медал и на 3000 м."
На втория ден от държавното първенство Ценов дублира титлата си, след като финишира за 9:15,72 мин.
„Не мога да опиша как се чувствах тогава. Не очаквах много, че ще стана шампион. Бях се надъхал, но не знаех дали съм готов точно за титла. Много се радвах", коментира тийнейджърът.
Само седмица след първото си качване на почетната стълбичка спортистът от Мездра печели третата си титла. На държавното първенство по крос той триумфира при юношите младша възраст, които се състезават на 4000 м. „Бегачът от слабата серия" печели четвъртото си злато през април 2009 г., когато става шампион на първенството по планинско бягане при връстниците си.
Митко вече тренира за международни стартове, а в Мездра стадионът е без писта. Лекоатлетите са пренебрегнати, след като футболният Локомотив (Мездра) се качва в „А" група. Стадионът в града е изцяло затревен, а кортовата настилка отстранена. Поради тази причина Ценов и Николов често ходят да тренират във Враца.
Митко дебютира на 2000 м стипълчейз през летния състезателен сезон на 2009 г. и амбициите му излизат извън България. Момчето иска среща на пистата с връстниците си от света.
„От Българската федерация искаха норматив от 6:00 мин, за да участвам на световното първенство за младша възраст. Международният беше 6:15 мин. На републиканското бягах 6:12,02 мин, спомня си Митко. - За 3000 м бяхме объркали заявките и трябваше да участвам извън класирането. Бягах 9:14,34 мин."
Пенко Пенков тогава става шампион с 9:19,56 мин.
Ценов печели първия си медал от международно състезание на Балканиадата за младша възраст в Анкара (Тур). Той е трети на 2000 м стипълчейз. Момчето не успява да отиде на световното първенство, но стартира на Европейския младежки олимпийски фестивал в Тампере (Фин), където се класира 11-и.
„Участвах и на световно по планинско бягане в Италия, където станах 55-и при юношите старша възраст. Общо участвахме 90 човека. Отборно с Цветан Цветанов, Стоян Владков и Пламен Иванов станахме десети", разказва Ценов.
Той още се смее на случка от лагера с тима по планинско бягане в Паничище, когато атлетите стреляли със стартов пистолет в хотела и таванът на помещението станал черен от изстрелите. Спортистите се включили и в купона на сватба на непознати.
Настоящата година прави още по-отговорен младия атлет от Мездра.
„Целта ни с Йоло за зимата беше да подобря рекорда на 1500 м за младша възраст (б.а. върховото постижение е 4:00,0 мин. - на Kрaсимир Kънев от 14 февруари 1976 г.). Не знам какво не ми достигна да го подобря, но четири пъти пробвах неуспешно", спомня си Митко.
Пейсмейкър на Ценов в атаката на рекорда е треньорът му. Осъждащият остро употребата на допинг Митко записа 4:00,97 мин, 4:03,71 мин, 4:06,40 мин и 4:13,51 мин през зимата.
От 2011 г. Митко ще се състезава в по-горната възрастова група при юношите старша.
„Вече ще атакувам рекорда на 1500 м за старша", сигурен е спортистът. Постижението е 3:51,78 мин.
„През това лято се подготвяхме на 2000 м стипълчейз за квалификациите в Москва, където се взимаха квоти за Младежките олимпийски игри в Сингапур. Не ме пратиха и гледах конкурентите в интернет. Последният осми състезател, класирал се за финал, беше с 6:05 мин. Много ме хвана яд, но нямаше какво да се направи вече", леко с тъга реди тийнейджърът, който е опрделен за най-големия талант сред младите ни атлети от опитния треньор Георги Димитров.
Дни преди Игрите в Сингапур Митко спечели балканската титла за младша възраст в дисциплината с 6:02,69 мин.
„Преди Балканиадата треньорът ми каза, че това е останало най-важното ми състезание през годината и трябва да покажа на какво съм способен. Той така ме мотивира преди старт", издава тайните на треньора си Ценов.
Ядът си от това, че не участва в Сингапур, Митко е превърнал в амбиция. Той е твърдо решен да тренира по-усилено за постижения, които да му гарантират участие на големи първенства.
17-годишният атлет можеше да стане и държавен шампион за мъже. Попречи му само правилото, че юношите младша възраст не влизат в класирането при мъжете. На шампионата през юни Йоло Николов спечели титлата на 3000 м стипълчейз с 9:50,73 мин. Възпитаникът му бяга извън класирането и спря хронометрите на 9:49,95 мин.
Ценов мечтае да счупи националния рекорд на 3000 м стипълчейз за мъже, който е 8:25,02 мин и се държи от европейския шампион Михаил Желев.
„Бих искал и световна титла, изказва най-съкровеното си желание Ценов. - Кенениса Бекеле е моят идол. Искам да стана като него. Любимата ми дисциплина са препятствията, но и 1500 м ми харесва. 3000 и 5000 м също."
Митко се чувства еднакво комфортно в шпайкове и обувки за дансинг.
„Още се увличам по танците. Тренирах спортни танци, а като бях още по-малък се занимавах и с народни, разказва младежът. - Миналата учебна година в нашето училище имаше конкурс „Танцувай с мен". На майтап ме викнаха да се запиша и аз реших да си пробвам късмета. Наградата беше тридневна екскурзия в Истанбул. Сформирахме двойка с едно момиче и имахме 5 дни да научим танците, които бяха рокендрол, ръченица, валс, танго. Станахме първи и отидохме да разгледаме Истанбул. Возихме се с кораб по Босфора. Беше много хубаво."
Учителите в Мездра се гордеят с успехите на Митко и му позволяват да отсъства, когато е на лагери.
Ценов споделя, че дискотеките не го влекат, защото набляга на тренировките. Той слуша почти всякаква музика - „харесвам попфолк, R&B, има и метал парчета, които ми допадат."
Той чувства Йоло Николов и за свой приятел. Младежът споделя с треньора си, който от своя страна е готов да помага на възпитаника си и в нещата извън спорта.
Тандемът продължава надбягването между препятствията, а Митко се е зарекъл, че европейското първенство за старша възраст през 2011 г. няма да се проведе без него. 

Снимки: Димитър Тасев, sportal.bg


Тагове: Митко Ценов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени