Шрифт:

Болт: Няма да позволя Йохан да ме победи на 200 м

Болт: Няма да позволя Йохан да ме победи на 200 м
13-11-2011 13:54

Шампионът на планетата на 200 м Юсейн Болт (Ям) стана Атлет №1 на света вчера. Признанието за сезон 2011 г. идва в момент, в който той вече сериозно се подготвя за олимпийската 2012 г. Ямаецът се срещна с медиите в Монако малко преди да получи третата си статуетка за Най-добър атлет на света.

Започнах подготвителния си период преди три седмици и всичко е наред. Започнах тренировки без травми и сега мога да правя всичко, което треньорът иска от мен.

- Тренираш със световния шампион на 100 м Йохан Блейк.
- Той е мой партньор, тренираме заедно всеки ден. Правим всичко заедно. Работим здраво, така че нищо не се е променило. Никога не съм определял само един човек за конкурент. Това винаги са били останалите седем души на старта с мен. Йохан е определено прекрасен атлет. В олимпийска година всеки атлет иска да се докаже и аз ще съм фокусиран във всеки.

- Трудно ли ти е да се върнеш към тренировъчния режим след годишната почивка?
- Никога не е трудно за мен. Всичко зависи от това колко си целеустремен и какво искаш от сезона. Лично аз, винаги съм нетърпелив да се върна на пистата. Странно ми е да не съм на тренировка.

- Състезавате ли се с Блейк на тренировка?
- Ние винаги бягаме един срещу друг на тренировка, винаги. От моментът, в който излезем от хотела, ние започваме да се състезаваме. Нищо ново. Понякога той побеждава на тренировка, но това е без значение. Йохан е истински състезател и понякога трябва да му обяснявам, че е нужно да релаксира. Например треньорът му казва да бяга 150 м за 17 сек, а той иска да ги прави за 15 сек. Той е млад и въодушевен. Състезаваме се на тренировка, но никога не се обзалагаме. Той сега се опитва да ме победи на 300 м, но без облози. Следващото състезание на тренировка ще реши кой е по-добър на 300 м. Не трябва да казвам това, но той влага повече усилия от мен.

- Може ли Блейк да подобри световния рекорд на 200 м?
- Това вече съм го казал на Йохан и на повечето си приятели: 200 м е моята любима дисциплина. Няма да позволя Йохан да ме победи на 200 м. На 100 м може и да има шанс. Работих много през годините. Вече съм му казал, че това няма да се случи.

- След 19.26 сек на Блейк в Брюксел каза, че си шокиран. Още ли се чувстваш така?
- Не, съвзех се. Когато някой ме пита кой е следващият голям атлет от Ямайка, аз отговарям, че това е Йохан. Защото го виждам на тренировка. Определено в Брюксел бях в шок, защото той не е добър по виража и се учудих на постижението му. Но той е прекрасен атлет. От такива атлети можете да очаквате много, ако работят усилено. Той се труди и постижението му го показа.

- Връщаш ли се към фаулстарта в Дегу?
- Направих грешка в Дегу. Няма да направя такава грешка отново. Бях по-фокусиран да се върна през миналия сезон и за това не бях достатъчно концентриран върху това какво се случва точно на състезанието. Мисля, че ще бъда в най-добрата си форма на Олимпийските игри.

- Ще бягаш ли 4х400 м в Лондон?
- Ако съм във форма, мисля че мога да бягам добре 400 м. Определено искам да опитам, ако мога да помогна.

ФОТОГАЛЕРИЯ от ИААФ Гала 2011


Тагове: Юсейн Болт, Йохан Блейк
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени