Шрифт:

BGathletic пита, BGathletic отговаря

BGathletic пита, BGathletic отговаря
24-12-2011 11:17

В края на годината е време за равносметки. Ние, авторите, в BGathletic.com се вълнувахме, ядосвахме, живяхме с леката атлетика през 2011 г. Поговорихме помежду си за Царицата в навечерието на Новогодишните празници. В анализите на екипът ни са живи спомените от всички събития на стадиона. В три дни ще публикуваме какво мисли Яна Касова за Сали Пиърсън,  Димитър Тасев за средните бягания у нас и какви са проблемите на леката ни атлетика според Ангел Искрев. Започваме днес с „BGathletic.com пита, Яна Касова отговаря".

- Ако в съзнанието ти има място само за един атлетически момент от 2011 година, който трябва за запомниш, кой ще бъде той?
- Моментът на 2011-а е фаулстартът на Юсейн Болт. Момент, който ме разплака. Първоначално мислех, че това, което виждам, е някакъв трик. Едва след това осъзнах, че ставам свидетел на паметно събитие и това ще помня и след 10 години от световното първенство в Дегу, така както по-възрастите помнят и разказват за световните рекорди на Бен Джонсън и Стефка Костадинова от световното в Рим.

- Безспорно през тази година представянето на Ивет Лалова и Ваня Стамболова беше блестящо и едва ли има за какво да ги критикуваме. Но какво мислиш за останала част от българската атлетика, всички останали без Ивет и Ваня? Каква оценка би им дала?
- Ако трябва да обединя всички останали в една категория, оценката е Добър 4. Много висока оценка получават Галина Николова и Георги Цонов, както и Виктор Нинов. Те компенсират по-слабите оценки на останалите. Българските лекоатлети ме изненадаха на европейското отборно първенство. За първи път от много години насам видях отборен дух сред атлетите ни. Но от друга станара има много голяма разлика между нивото на Ивет и Ваня и второто ниво на атлетиката ни. Това е огромна празнина. Върху това трябва да се работи, за да имаме успехи. Трябва да имаме потенциал в няколко атлети, за да се печели един медал от голямо първенство. Пример е борбата. В националните отбори има толкова борци на добро ниво, че на всяко състезание има неизвестни за обществеността борци, които печелят медали.

- През пролетта се разбра, че Ивет има нов треньор. В крайна сметка този ход се оказа успешен. Какво е твоето мнение. Дали това което казва, че само заради спокойствието, което е намерила в Италия, е разковничето или като цяло тук нещата са се изчерпали?
-
Един спортист не е само физика, има и много психика. И наистина понякога една малка промяна дава коренна разлика в резултатите. Една липсваща брънка може да се търси, за да тръгне колелото. Резултатите на Ивет са факт. Но аз смятам, че постиженията на Лалова през лятото на 2011 година не могат да се причислят само на проф. Бономи. Голяма част от нейните успехи трябва да се отдадат на Коце Миланов, с който тя работи много години.

- Какво беше положителното и какво отрицателното в българската атлетика през изминаващата година?
-
Отрицателното е, че има много малко атлети в някои дисциплини на състезанията от държавния календар. Седмобоят не се проведе, дори. Четири хърделистки застанаха на старт на 100 м с пр. Една от "българските" дисциплини е трагедия в момента. На държавното първенство се вижда и голяма разлика между нивото на атлетите. Доброто е, че все още имаме големите си звезди, като Ваня и Ивет. Те са на световна класа. И те са хората, които могат да запалят подрастващите да се занимават по-активно и професионално с атлетика. Видяхме отборен дух, за който вече споменах, на европейското отборно първенство. Друг положителен факт е развитието на Виктор Нинов.  

- Каза вече за четирите участнички на 100 м с пр...
-
Това е жалко. След като видях едва четири състезателки на старт на държавното първенство, се порових в статистиката. До преди 8-9 години в продължение на две десетилетия сме имали резултати от световно ниво в тази дисциплина. Постижение №1 за годината задължително е под 13 сек. И за няколко години тази дисциплина така жестоко се срина. Имаме специалисти, които могат да работят и може би е въпрос на време да открият следващите таланти. Или поне се надявам да е така.

- В световен мащаб видяхме нещо невероятно на 100 м с пр. - Сали Пърсън. Как ще я коментираш нея и нейния резултат?
-
Сали Пиърсън изпусна момента, в който можеше да направи световен рекорд. Беше много близо и най-вероятно, ако имаше минимално по-силен вятър на финала в Дегу, щеше да има световен рекорд. Но мисля, че това беше пикът в нейната кариера и през следващата година тя няма да бъде на нивото от 2011-а.

- Представихме се добре на европейското отборно първенство. Как ще анализираш състезанието в Нови Сад и какви са ни шансовете за следващото състезание през 2013 година?
-
Българският отбор ме изненада в Нови Сад. Мислех, че реалните ни възможности са да запазим мястото си във Втора лига. А тимът ни имаше шанса да завърши дори на първо място. Имаме няколко силни дисциплини. Ивет и Ваня бяха в основата на общо шест победи. През 2013 година голяма част от ядрото на този отбор вече няма да се състезава и отново ще се върнем във Втора лига. Надявам се отново на опровержение от страна на атлетите ни.

- Като най-слаби звена се оформиха бяганията на средни разстояния и спортното ходене, където нямаме успехи дори на балканско ниво?
- Мисля, че федерацията трябва да бъде по-взискателна към треньорите като цяло. В беговите дисциплини участват много състезатели, на които целта им е само влизане в точките за финасиране, т.е в тези дисциплини има точкомания. Състезатели участват в състезания без дори да водят подготовка за дадена дисциплина. Но и конкуренцията в тези дисциплини е убийствена. Все повече бегачи от африканските страни стават европейци, което вдига нивото и на континента.

- Европейско първенство на две години. Одобряваш ли това решение и какво очакваш от българките атлети?
-
Одобрявам това решение на ЕА, въпреки че до сега европейската титла беше много ценна именно заради това, че можеш да я спечелиш само през четири години. От друга страна европейските атлети имат нужда от по-честа реализация. Виждаме, има спортове, които имат европейски и световни първенства всяка година. Това води до по-голям шанс за финансиране от държавата, на което нашите спортисти разчитат. Европейските отличия носят и по-висока цена на комерсиалните турнири, така че за атлетите това е добро решение. Календарът също е добре подреден и европейското първенство може да се съчетае с Олимпийските игри. Летният сезон трябва да има два цикъла, така че с правилно проведената подготовка, не трябва да има проблем за атлетите.

- Какво е заглавието, което искаш да напишеш през 2012 година?
-
Искам обзорът ми след Олимпийските игри в Лондон да започва с „Българските атлети с медал и три финала с Лондон".


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени