Шрифт:

BGathletic.com пита, BGathletic.com отговаря - II част

BGathletic.com пита, BGathletic.com отговаря - II част
28-12-2011 10:29

В края на годината е време за равносметки. Ние, авторите, в BGathletic.com се вълнувахме, ядосвахме, живяхме с леката атлетика през 2011 г. Поговорихме помежду си за Царицата в навечерието на Новогодишните празници. В анализите на екипа ни са живи спомените от всички събития на стадиона. В три дни ще публикуваме какво мисли Яна Касова за Сали Пиърсън,  Димитър Тасев за средните бягания у нас и какви са проблемите на леката ни атлетика според гост-автора в BGathletic.com Ангел Искрев. който е коментатор в Евроспорт. Втората част на рубриката е „BGathletic.com пита, Ангел Искрев отговаря".

- Ако в съзнанието ти има място само за един атлетически момент от 2011 година, който трябва за запомниш, кой ще бъде той?
- Постижението на Йохан Блейк в Брюксел. Не само защото това е второто най-бързо бягане в дисциплината, а и заради момента, в който дойде - към края на сезона, след голямото първенство на годината, когато спортната форма би трябвало да търпи спад. Резултатът е потресаващо изненадващ, защото Блейк имаше „едва" 19.78 от Монако през 2010 г. Огромно редуциране на рекорда му в по-слабата дисциплина. Ако трябва да бъда искрен, за мен, това бе най-силният и най-странен резултат през сезона на открито. Наистина зашеметяващо, анализирайки автора на бягането, резултата, периода от година - едва ли някой е очаквал подобно избухване. Естествено, в избора ми има и сантиментална нотка, защото Майкъл Джонсън и неговите 19.32 в Атланта ′96 ме спечелиха за Царицата и всяко постижение, което избутва феноменалния Джонсън назад в ранглистата влияе върху съзнанието ми.

- С какво ще свързваш 2011-а година?
- Освен с бягането на Блейк в Белгия - световното първенство в Дегу, двата финала на Ивет Лалова и Ваня Стамболова, завръщането на Лалова, там където бе преди седем години, бягането й под 11 секунди, националния рекорд на Стамболова от осма пътека в Рабат, чудесното представяне на България в Нови Сад, фаулстарта на Юсейн Болт. Мисля, че това са лекоатлетическите моменти, с които ще свързвам отиваща си година за дълъг период от време. Първенството в Дегу имаше всичко - драми, рекорди, разочарования, изненади, щастие, български успехи, така както отива на най-голямото спортно събитие през годината. Финалите на Ивет и Ваня са като незаслужено украшение на трагичния български спорт и смея да твърдя, че не бяха оценени подобаващо от широката спортна общественост, особено резултатът на Стамболова. Годината за Ивет Лалова беше изумителна - случаят й е достоен за учебниците по анатомия като медицинско чудо.

- Сали Пиърсън и Юсейн Болт. Това ли са Атлетите на света и според теб?
- При жените Сали Пиърсън категорично бе най-добрата през сезона, защото бяга най-бързо, там където трябваше - на финала на световното първенство в една от най-техничните дисциплини на Царицата. Но при мъжете съм на друго мнение. Наградата прилягаше повече на Блейк, защото фаулстартът на Болт беше детински - най-очевадният от въвеждането на новото правило. Все пак Блейк стана световен шампион на стотачката, завърши годината като лидер в ранглистата на 200м, участваше в рекордна щафета на Ямайка.

- Може ли да се каже, че 2011-а беше успешна за българската лека атлетика, след като имаме един медал от европейско първенство за юноши и два финала на световното първенство?
- Годината беше успешна, но „красивите" емоции, които ни завладяват трябва да са умерени, защото има дисциплини, в които сме на вселена време от голямата атлетика. При мъжете само Виктор Нинов като приятен полъх е крайно недостатъчно. Ваня и Ивет са от световна класа и са повод за гордост. Винаги съм бил на мнение, че от тук нататък очакванията на спортната общественост - ръководители, състезатели,  любители, деятели, трябва да се адаптират спрямо наличния ресурс и стратегия за спорта. Онези времена от  60-те, 70-те, 80-те никога няма да се върнат, и Слава Богу, защото режимът е бил друг.

- Какви са основните проблеми за леката ни атлетика, които можеш да очертаеш на база събитията през 2011-а?
- Ако започна да говоря за проблемите на леката атлетика рискувам да стана леко досаден, защото те са познати на всеки, който посещава този специализиран сайт. Истината е, че те на са никак малко. Базата за зимна подготовка е подигравка - зала Фестивална е почти набор на първия ни златен медал от европейско първенство. Няма хомогенност в  резултатите, цели дисциплини умират.

- С какво помага домакинството на големи първенства за леката ни атлетика?
- Инжектира самочувствие във вените на федарацията, че може да организира подобаващо големи лекоатлетически събития, което от своя страна води до сериозен организаторски опит. А така децата, които сега започват тренировките си, ще добият повече мотивация и амбиция за развитие в правилната посока. А защо не и някое хлапе да започне да тренира, именно заради тези международни прояви. Естестевено, това носи и престиж за родната федерация, а спечеленото световното първенство по полумаратон е като приказен момент. Шанс е и за нас, журналистите, които имат отношение към леката атлетика, да се докоснат до част от световния елит на българска почва.

- Оптимист ли си, че в България ще има нормална база за зимна подготовка?
- Принципно съм позитивен човек и ми се иска да кажа нещо приятно след този въпрос. Мисля, че всичко се движи в правилната посока, но кога и дали ще е нормална базата ни за зимна подготовка е въпрос на правителствената стратегия за спорта. Току-що се връщам от родния ми Благоевград и там съвсем скоро се случи, нещо което не мислех, че е възможно. Пистата в спортния интернет е подменена. Много време съм прекарал в тренировки на старата гума, и повярвайте ми, благородно завиждам на децата, които ще тренират в по-нормални условия. Позитивизъм лъха и от Правец, Сливен, Добрич, говори се за зала „Фестивална".

- Три големи първенства по лека атлетика през 2012 г. Как нашият тим ще се впише в тях?
- Преди всичко всеки атлет заедно с личния си треньор трябва да определи главната си цел в своя тренировъчен дневник. За много от тях това ще са Олимпийските игри в Лондон, но големият шанс на българската атлетика за добро постижение е на  европейското първенство в Хелзинки. То е само три седмици преди Игрите, което означава, че то ще бъде апокрифно за големите сили в спорта. Ивет Лалова още сега заяви, че иска да защити реномето си най-бързата европейка, Ваня Стамболова също има огромни шансове, но отново програмата не предразполага за две дисциплини. Виктор Нинов, Инна Ефтимова, Петя Дачева, Андриана Бънова, Момчил Караилиев всички те могат да постигнат нещо значимо в Скандинавието. Олимпийските игри представляват ужасяваща битка и всеки финал на българин ще бъде значимо постижение. А световното първенство в зала е една добавка към супер интригуващия следващ сезон. Турската надпревара е добър шанс за нашите атлети, но с едно наум, защото все пак става въпрос за олимпийска година.

- Кой беше най-емоционалният момент за теб от атлетическата 2011-а?
- Интересувам се силно от много спортове и смея да твърдя, че много малко български резултатите през годината успяха да ме докоснат по-силно от представянето на Ивет Лалова на световното първенство в Дегу. Тя заслужаваше финал и на 200м, но съм сигурен, че той рано или късно ще дойде.

Можете да посетите и блога на Ангел Искрев - http://iskrev.blogspot.com/

Прочетете още - BGathletic.com пита, Яна Касова отговаря


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени