Шрифт:

Репетиция по време на Балканиада

Репетиция по време на Балканиада
15-02-2012 14:17 | Яна Касова

18 февруари ще бъде денят за генералната репетиция за световното първенство в зала през март на организаторите и атлетите от балканския регион.

В събота ще се проведе Балканиадата в истанбулската зала „Атакьой", която ще приеме и шампионата на планетата между 9 и 11 март.

Съоръжението е специално за лека атлетика, а довършителните работи продължават и в момента. До колко турците са готови за първенството, ще видим още на 18-и.

Ще видим обаче и реалното ниво на българския национален тим. Повечето от атлетите ни откриха сезона на държавното първенство за мъже и жени в Добрич през миналата седмица. Спецификата на тазгодишния календар не даде възможност на спортистите ни да направят по няколко участия у нас. За това и Балканиадата ще бъде едва вторият старт за много голям процент от тях.

Като изключим най-елитните ни атлети, състезанието в Истанбул ще бъде първото за атлетите ни в съвременна зала от 2009 г. насам. Последната Балканиада под покрив беше в Атина именно преди 3 години. След проста сметка става ясно, че в последните два зимни сезона атлетите ни участват в престарялата и демодирана зала „Фестивална", която в никакъв случай не дава технически възможности за реализиране на качествени постижения.

Добрич беше спасението за тази зима, но зала „Добротица" в никакъв случай не може да се каже, че е съвременна. Но за това - в друга тема.

В североизточния град атлетите ни, освен с шампионски титли на България, не можаха да се похвалят с особено силни постижения. И по-малко от месец до световното първенство и преди генералната репетиция в събота атлетите не дават основание за оптимистични прогнози, че в тима за основното състезание за сезона ще влязат нови имена. Ваня Стамболова и Ивет Лалова остават големите звезди в отбора ни и ще бъдат натоварени с очакванията за финали и дори медали. Двете могат да си позволят лукса да не участват и в примитивните условия, предлагащи спортните зали у нас.

В Добрич Андриана Бънова беше единствената, която постигна постижение над норматива за световното първенство в Истанбул. Тя записа 14.14 м в тройния скок. Бънова си беше осигурила участието в турския мегаполис още от лятото. Имащият квота за скока на височина Виктор Нинов коригира личния си рекорд в зала на 226 см, а титлата на България спечели с 220 см.

С норми за Истанбул от миналата година са още Инна Ефтимова, Венелина Венева-Матеева, Петя Дачева и Радослава Мавродиева. Венелина е в челото на световната ранглиста в скока на височина със 194 см. Инна постигна 7.30 сек в Добрич и има индикации за подобряване на постижението в конкуренцията на международни стартове. Дачева изпусна 70-килограмова щанга на коляното си в края на януари и в процеса на възстановяването си тя участва в Добрич за 13.07 м. Тя е оптимист, че добрата основа, която е натрупала в подготовката преди травмата, ще я доведе до добро състояние за световното първенство. Мавродиева не е на личното си постижение от миналата зима от 17.54 м в тласкането на гюле, което й позволява място в стартовия списък за шампионата на планетата. В зала „Добротица" тя записа 17.04 м и 16.94 м - резултати, които логически трябва да доведат до приближаване до личния й резултат. Мавродиева има шанс с двете състезания в Истанбул да се реабилитира пред спортната общественост, че на големи състезания може да тласка добре.

С 19.20 м през сезона Георги Иванов няма норматив за шампионата на планетата в зала и Балканиадата в Истанбул е последният му шанс да се справи с 20-метровата граница в гюлето. Освен него личните резултати на Мирела Демирева (190 см в скока на височина) и на Георги Георгиев (6.72 сек на 60 м) са обнадеждаващите за покриване на норматив. На Мирела са й нужни 193 см, а на Джопето - 6.67 сек.

Тезджан Наимова и Момчил Караилиев пропускат зимния сезон, а Николай Атанасов и Спас Бухалов не са във формата, която ще го прати на световно първенство.

Винаги поставяната цел от федерацията преди тима ни - постигане на постиженията от сезона на най-голямото първенство, ще важи и сега. А световният шампионат в Истанбул е и първата репетиция за годината. Атлетите ни ги чака много труд и реализиране на възможности до летния сезон, когато европейското първенство и Олимпийските игри ще бъдат основните събития.

А до тогава - генералната репетиция преди Истанбул 2012 е в Истанбул.


Тагове: ДИП зала 2012, Истанбул 2012, БП зала 2012
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени