Шрифт:

Пътят за Лондон минава през Истанбул

Пътят за Лондон минава през Истанбул
08-03-2012 12:14 | Яна Касова

За трети път олимпийската година започва със световно първенство - след 2004 и 2008 г. Шампионатът е в зала през март и голяма част от атлетите пропускат този форум. Някои нямат практика да правят зимен сезон, други концентрират подготовката си за Олимпийските игри.

Истанбул ще бъде домакин на първото голямо състезание за годината за леката атлетика. Юсейн Болт никога не е бягал 60 м и закономерно няма да прелети океана, за да търси световна титла в зала. Атлетка №1 за 2001 г. вече премина половината земно полукълбо, за да дебютира на шампионат под покрив. Сали Пиърсън (Авл) е фаворит за златото на 60 м с пр., след като преди дни записа силните 12.49 сек на 100 м с пр.

Елена Исинбаева (Рус), Месерет Дефар (Ет), Анна Чичерова (Рус) и др. ще привлекат погледите на света през трите състезателни дни в зала „Атъкьой".

Българите на пистата ще бъдат осем. Толкова наши атлети покриха нормативи от 1 януари 2011 г. до края на миналия месец и всички решиха да преминат по пътя си за Олимпийските игри и през Истанбул. Най-ярките ни звезди в леката атлетика в последните няколко сезона Ивет Лалова и Ваня Стамболова също са в отбора. Шест от атлетите ни в Истанбул имат и олимпийски нормативи.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов постави задачите пред тима ни, а те не са по-различни от друг път - доближаване до личните резултати или подобряването им.

Лалова подобри няколко пъти личния си рекорд на 60 м през сезона и за момента е 7.14 сек. Постижението дава основание целта на Ивет за финал в Истанбул да бъде реална. Нов личен рекорд за Лалова може да я доведе и в позиции за разпределяне на медалите. Другата ни представителка на 60 м в зала „Атъкьой" Инна Ефтимова замина за Истанбул, за да спре хронометъра минимум на 7.24 сек - колкото е най-доброто постижение в кариерата й. Полуфинал за възпитаничката на Валя Демирева ще бъде равносилно на отлична оценка.

Ваня Стамболова е най-титулуваната атлетка в тима ни. С два медала от световни първенства в зала, в това число и бронз от последното преди 2 години, българката е сред фаворитките на 400 м. Най-доброто постижение за Ваня през сезона е 51.26 сек, което е трето в ранглистата на планетата за 2012-а. Саня Ричардс-Рос (САЩ) държи най-бързото време в дисциплината през сезона с 50.71 сек. Американката ще пробва да спечели и първа титла в зала.

Скокът на височина е единствената дисциплина, на която ще бъдем представени и при мъжете, и при жените. Далеч е 2001 г., когато Венелина Венева-Матеева стана световна вицешампионка, но тя, както винаги, е с шансове за финал. Поне на база на това, което показва през сезона. Само Анна Чичерова (Рус) и Шонте Лоу (САЩ) са преминавали границата от 200 см през годината. 10 са атлетките с постижения между 194 и 197 см, сред които е и Венева-Матеева (194 см).
Нинов показва прогрес с всеки сезон, а летвата от 230 см става все по-достъпна за него. Той скочи 227 см през февруари, а амбицията му за състезанието в Истанбул е подобряване на този резултат и място сред осемте най-добро в света в дисциплината.

Скокове над 14 м ще бъдат нужни за Андриана Бънова и Петя Дачева, за да бъдат в осмицата в тройния скок. И двете атлетки имат възможностите да го направят, но дали за тях ще има първи финал на световно първенство предстои да видим. Бънова е в по-добри позиции преди състезанието, тъй като тя регистрира 14.14 м миналия месец. Дачева получи травма през януари, която я изкара от нормалния ритъм на подготовка. В двете състезания, в които тя участва, не можа да запише резултат над 14 м. Дачева обаче е финалистка от европейското първенство в зала през миналата година в Париж. Тогава тя се приземи на 14.20 м и покри норматива за Истанбул 2012. Лечение на възпаление в ахилесовото сухожилие не й даде възможност да участва през лятото, което не й позволи да покрие и олимпийската норма. Резултати от 15 април 2011 г. се признават за нормативи за Лондон. 

Радослава Мавродиева е другата атлетка в тима ни, която няма билет за Лондон. Личният й резултат от 17.54 м в тласкането на гюле е от миналия февруари. Състезателката на АСКЛА Сливен премина границата от 17 м и този сезон (17.05 м). Обикновено резултат над 18 м е нужен за финал, но от нея се чака единствено доближаване до постиженията й в България. Мавродиева участва на две нетипични за нея дисциплини на държавното първенство по зимни хвърляния през уикенда. Осигурените тото-точки за клуба й с второто място на диск (42.94 м) и четвъртото на чук (33.84 м) при отрицателни температури може и да не са повлияли на спортната й форма. За да го докаже Радослава трябва да направи опити над 17 м в сектора именно на голямото първенство в зала „Атъкьой".


Тагове: Истанбул 2012
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени