Шрифт:

Проклятието на плаката

Проклятието на плаката
15-03-2012 10:17

На световното първенство в зала в Истанбул нямаше „прокоба на корицата", но пък имаше „прокоба на плаката".

Под „проклятието на корицата" премина шампионата на планетата в Дегу през миналата година. В седем от деветте състезателни дни тогава имаше по една звезда от пистата, която угасна след провал или малшанс. И то, след като беше сложена на корицата на официалната програма. Провалите на Стивън Хукър, Елена Исинбаева, Яргелис Савине, Андреас Торкилдсен, Дайрон Роблес, Юсейн Болт се свързаха с фатализъм от „прокобата".

Първата дневна програма в Истанбул беше с Месерет Дефар на корицата. Три дни по-късно тя наистина не можа да спечели петото си злато на 3000 м. Никой не откри „прокоба", след като Ащън Итън и Наталия Добринска бяха на останалите две корици. Американецът и украинката изгряваха на първа страница обаче ден, след като записваха световен рекорд.

Друга случайност или прокоба, според по-фаталистично настроените, може да се намери в плакатите из Истанбул. Из целия мегаполис бяха разпространени рекламни плакати за първенството с двама препятственици. Дайрон Роблес „атакуваше" от всеки стълб по булевардите на града, но така и не стъпи в зала „Атъкьой" да защити титлата си от Доха 2010. Кубинецът получи травма на една от последните тренировки преди първенството и изобщо не хвана самолета за Истанбул. Една от надеждите за добро представяне на домакините беше европейската шампионка на 100 м с пр. от Барселона 2010 Невин Янът. Тя пък беше на всяка спирка на градския транспорт с огромни плакати. Туркинята също не клекна на стартовото блокче в залата. Тя също получи травма и не можа да участва на първенството. На по-малко плакати се срещаше Бурджу Айхан (Тур), която също не успя да стартира в скока на височина при жените.
Тагове: Истанбул 2012
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени