Шрифт:

Андрю Хоу: Искам да подобря световния рекорд

Андрю Хоу: Искам да подобря световния рекорд
Хоу се възстанови от травма.
13-07-2010 17:50

Андрю Хоу (Ит) е отново на пистата. Настоящият европейски шампион постигна 8,16 м на националното първенство на Италия в Гросето в края на юни. Това беше първото състезание за него след лечение на травма, извадила го от сектора за почти две години.
25-годишният Хоу вече няма търпение да пристигне в Барселона, за да защити титлата си на европейското първенство, което стартира на 26 юли. Италианецът даде интервю за официалния сайт на надпреварата


- Андрю, поздравления за чудесната победа на италианския шампионат. Очакваше ли толкова добро представяне при твоето завръщане на пистата?
- Бях малко изненадан, но съм много щастлив от тази победа. Да бъда честен, не очаквах да скоча толкова далеч. Очаквах опит малко над 8 м. Исках да стартирам постепенно. Преди състезанието се посъветвах с лекаря ми и той каза, да не натискам много. Но състезанието мина добре, чувствах се добре и скочих малко над планираното. Не стъпих на дъската при най-добрия ми опит и това са още 15-20 см отгоре.

- Как е кракът ти сега?
- Добре, въпреки че изпитвам лека болка, нищо сериозно обаче. До европейското първенство трябва всичко да отшуми.

- Каква ще бъде твоята цел в Барселона?
- Обичам да съм на върха. Искам да запазя титлата си, но това ще бъде много трудно. Надявам се да успея да скоча около 8,30 м. Най-важното е да успея да намеря ритъма си отново, връщайки се отново в състезателния график и да направя добра основа за следващия сезон. Това ще бъде първото ми състезание в Барселона, така че нямам търпение за него. Ще видим как ще протече. Имам няколко силни съперници, например Себастиан Байер и Павел Шалин.

- С какво се занимаваше докато нямаше възможност да се състезаваш?
- Беше трудно за мен. Всеки се състезава, а ти не можеш да правиш нищо, но чакаш и се съсредоточаваш върху рехабилитацията си. Това изобщо не е лесно. Опитвах се да си повтарям непрекъснато „Дръж се". Знаех, че ще се завърна рано или късно.

- Ще участваш ли в състезания преди Барселона?
- Бих искал да направя един старт преди европейското първенство, въпреки че не съм сигурен още къде ще бъде. Вероятно някъде в Италия. Искам също да участвам и на 100 м, за да развия бързината си. Нуждая се да стана още малко по-бърз преди Барселона.

- Ти си много бърз и имаш добри постижения на 100 и 200 м. Коя от двете дисциплини предпочиташ?
- Предпочитам да бягам 200 м, където съм по-освободен. Лесно е за мен да задържа скоростта си. Но 100 м са много важни за скока на дължина.

- Роден си в Лос Анджелис, твоята майка е американка. Американец или италианец се чувстваш?
-
 Често ме питат за това. Особено в Италия изглежда, че съм от някъде другаде. За мен такъв въпрос не съществува - аз съм 100% италианец. Преместил съм се тук на 2-годишна възраст, всички мои приятели са тук. Говоря английски език, защото майка ми е от Щатите, но аз съм израснал с италиански манталитет и култура от малък. Не съм растял с американските убеждения. Аз съм италианец. Обичам моята страна.

- Нямаш търпение да представяш Италия на европейското първенство в Барселона...
- Не мога повече да чакам. Най-хубавото нещо е да стоиш на най-високото място на подиума и да слушаш националния си химн. Това е един от май-великите моменти в живота на един спортист.

- Ти си все още много млад, какви са амбициите ти?
- Има какво още да направя. Сигурен съм. Бих искал да спечели олимпийско злато и да се доближа до световния рекорд, а пък да го подобря един ден е най-голямата ми цел. Но ми е нужно още да се развивам като атлет, за да стигна до там. Учим се цял живот, ще видим какво ще ни донесе бъдещето. 


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени