Шрифт:

Първенството на експеримента

Първенството на експеримента
Лалова вече привлече вниманието на медиите в Хелзинки.
26-06-2012 21:37 | Яна Касова

Европейско първенство по лека атлетика през две години. Часове ни делят да разберем дали нововъведението ще бъде успешен ход за континенталната федерация. Мненията за тази промяна са в двата полюса, но голямата бройка на федерации и атлети (1342 състезатели от 50 държави), които пристигнаха в Хелзинки дава индикация за правилно решение на Европейската атлетика.

Експерименталното първенство прави сезона сериозно изпитание за атлетите и за управниците. Майсторството на треньорите ще лъсне с това дали ще успеят да се справят с управлението на спортната форма на възпитаниците си, а шефовете ще отговарят на въпроса – пренаситиха ли сезона с изпитания? И както президентът на ЕА Хансьорг Вирц каза „това е най-сериозната година за атлетиката в нашата история и тя ще даде огромна стъпка за бъдещето ни”.

В Хелзинки пристигнаха атлети, които ще защитават титлите си от Барселона 2010, големи звезди, които ще привлекат внимание към себе си, каквото и да е класирането им, но и атлети, които ще дебютират на европейска сцена.

В българския тим също има звезди, има и дебютанти. За съжаление, атлетката, която трябваше да защитава медала си от Барселона – Ваня Стамболова, няма да може да участва в Хелзинки заради травма.

Най-бързата европейка в последните седем години с постижението си от 10.96 сек (2011 г.) Ивет Лалова ще привлича вниманието на медиите към тима ни. Тя беше поканена и на официалната пресконференция на първенството. С Ивет са свързани и надеждите ни за призово класиране в Хелзинки. Мускулен проблем не й даде възможност да започне сезона ударно, но въпреки че не е с най-доброто време в предварителните списъци на 100 и 200 м, тя има потенциал за място в разпределението на медалите и в двете дисциплини.

Възпитаничката на бившия треньор на Лалова Константин Миланов - Габриела Лалева, ще дебютира в индивидулана дисциплина на еврофорум. Тя ще бъде сред съперничките на Ивет на 100 м, но и сред съотборничките й на 4х100 м. В спринтовите дисциплини страната ни ще има още четирима дебютанти на голямо първенство за мъже и жени – Георги Георгиев (100 м), Кирил Кирилов (200 м), Петър Кременски (200 м) и Красимир Брайков (400 м). Доброто представяне за тях ще бъде повторение на личните им резултати. „Мелачката” в мъжкия спринт е доста сериозна и в Европа, а намесването на българите сред полуфиналистите би било равно на подвиг.

България ще има дамска щафетата на 4х100 м в Хелзинки, но след отпадането на Инна Ефтимова от тима, разболяването на Тезджан Наимова и травмата на Галина Николова, класирането за Олимпийски игри ще остане мираж. Плътността в резултатите на спринтьорите ни и фактът, че най-бързите за 2011 и 2012-а тренират в София, пораждат въпроса дали мъжка щафета нямаше да ни представи по-достойно в Хелзинки.

Най-многобройна е групата на скачачите ни – девет.
Скокът на височина е дисциплина, в която личните постижения на атлетите ни могат да ги доведат до финали. Венелина Венева-Матеева записа няколко призови класирания на турнирите през сезона, а с рекорда си за 2012-а от 195 см не би трябвало да има проблеми да бъде сред 12-те финалистки. Мирела Демирева прави прогрес с всяко свое състезание за годината, като за момента е със 192 см. Възпитаничката на Лиляна Видева преследва олимпийски А-норматив. 195 см биха я завели в Лондон.
Виктор Нинов имаше здравословни проблеми в началото на сезона и еврошампионата ще бъде първият му старт без проблеми това лято. В отсъствието на най-добрите руснаци, българинът има реален шанс за финала при положение, че е във формата си от последните два сезона.

Трима атлети ще представят страната ни в мъжкия троен скок, което е и максималната бройка по регламент. Опитният Момчил Караилиев набира скорост, след като се върна при първия си треньор Атанас Иванов и от него се очаква да премине границата от 16.85 м, което е норматив-Б за олимпийските игри. Близо до тази кота са и Златозар Атанасов и Румен Димитров. Тримата направиха доста интересни състезанията в сектора у нас тази година, а европейската конкуренция би трябвало да ги доведе и до постиженията, пращащи ги в Лондон (А-норматив е 17.20 м).

Съперничките от последните години в дамския троен скок Андриана Бънова и Петя Дачева са отново заедно на европейски форум, след като двете бяха в сектора и в Барселона 2010. Бънова има скок над 14 м през сезона, а и А-норматив за Олимпийските игри. Дачева се нуждае от скок над 14.30 м, за да си осигури билет за Игрите. Постижението би било достатъчно и за финал във Финландия.

Опитният Николай Атанасов-Джоко замина за Хелзинки само с едно състезание в скока на дължина и постижение от 7.73 м. Той има норматив от 2011 г. и получи право да пътува с тима. Стабилните в дисциплината този сезон Денис Ерадири и Даниел Добрев пропускат форума – Ерадири заради служебни ангажименти, Даниел заради сантиметри, отделили го от норматива.

Теодора Коларова (800 м), Силвия Дънекова (3000 м стипълчейз) и Мартин Арнаудов (110 м с пр.) са сред атлетите ни, които не само ще преследват лични постижения в Хелзинки, но и олимпийски нормативи.

Тласкането на гюле за мъже и жени ща бъдат дисциплините, които ще се наблюдават най-сериозно от критиците на българската лека атлетика. Георги Иванов и Радослава Мавродиева са със стабилни постижения този сезон, като подобриха личните си резултати и покриха нормативи за Лондон – съответно 20.33 м и 18.20 м. Участието на двамата на последните големи първенства беше наситено с фаулове, но повторение на силните изяви на родна почва от 2012 г. биха могли да донесат финали за представителите на сливенската школа.

Хелзинки не обещава топло време на европейската лека атлетика, което в никакъв случай няма да ни лиши от нажежени битки на Олимпийския стадион в Хелзинки. След пет дни ще са ясни героите на шампионата. С героизъм ще може да се определи всеки финал за български лекоатлет, личното постижение ще се брои за отлично представяне, а медалът ще граничи с оптимизъм за българската лека атлетика за Лондон 2012.


Тагове: ЕП Хелзинки 2012
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени