Шрифт:

Учебниците в сака и билет за лагер

Учебниците в сака и билет за лагер
Йотовски (вляво) тренира при Йоло Николов (вдясно) от есента.
12-11-2010 08:45 | Яна Касова

Освен маратонките, и учебниците по английски език са задължително в саковете за лагери на възпитаниците на треньора Йоло Николов. Той е убеден, че още от юношеските години атлетите трябва да придобият манталитет на големи състезатели. За това и неговите възпитаници учат чужд език, гледат филми как тренират великите спортисти, подчиняват дневния си режим на тренировката. 

Най-титулуваните в групата от СК Атлет - Мездра са балканският първенец за юноши младша възраст на 2000 м стипълчейз Митко Ценов, шампионите на България Сава Тодоров (800 и 1500 м в зала) и Иван Попов (800 и 1500 м за юноши старша възраст в зала и 800, 1500 и 3000 м за същата възраст на открито).

От есента в групата на Николов е и 15-годишният Александър Йотовски. Той е от Пловдив, но вече живее у треньора си и заляга над учебниците в СОУ „Иван Вазов" в Мездра в паралелка с разширено изучаване на английски език.

„Вече имам различни цели. Йоло ми ги промени. За какво ми е един медал от републиканско първенство, ако не мога да участвам на балканско първенство. Но пък и трябва да се тренира правилно. До сега имам само едно първо място. На Софийския маратон имаше масов старт на 3,2 км и станах пръв, но тренировките ми вървят много добре и съм сигурен, че ще се представя много добре на състезанията през зимата", казва сребърният медалист на 800 и 1500 м от държавното първенство за момчета до 16 г. Йотовски.

Той започва да тренира лека атлетика преди 4 г. при Радмила Станкович в Пловдив.

„Участвах по кросове и не се отнасях много сериозно към леката атлетика. Харесваше ми да бягам. Сега вече искам да постигна успехи. Ще бягам стипълчейз през лятото. Много искам да отида на световно първенство за младша възраст, но нормативите са много силни и не знам до колко ще бъдат по възможностите ми, сподели Сашко. - В Мездра ми харесва. Вече познавам града. Той е колкото един квартал на Пловдив. Даже е по-малък от моя квартал „Кючук Париж".

Въпреки че Йотовски вече обикаля цялата страна по лагери и състезания, за него най-красивото е родното място на майка му - село Костенец.

„Като отида там, не мога да се наспя, толкова е спокойно, нищо не те смущава. Много обичам да ходя там. Става и за лагери", разказва Йотовски.

Трудни ли са тренировките на средните бегачи?

НЕ, категорични са Сашко и Тихомир Костов, въпреки че точно преди зададения им въпрос са приключили 90-минутна тренировка от отсечки от 400 м в бурния вятър на стадиона във Враца, който премества футболните скамейки - „Само шишарки могат да тренират в такова време", шегува се треньорът им Николов, който бяга наравно със състезателите си.

Трудно е обаче за Симеон Стаменов. Той тренира при Николов от 4 месеца.

„На мен още ми е много трудно", признава той. Но не пропуска тренировка.

Костов пък прави тренировката в пауза от учебни занятия. Той не може винаги да пътува на лагери със съотборниците си, защото е в IX клас на математическата гимназия във Враца и не може да си позволи да отсъства.

„Понякога имам СИП-ове до 4 часа следобед и веднага се прибирам в Мездра и отивам да тренирам. Не е лесно, но се справям", казва Костов.

Той е на 15 г. и от I клас се занимава с лека атлетика. След пенсионирането на първия му треньор Георги Митев, Йоло Николов поема подготовката на момчето. Тишко се класира на шесто място на 800 м и на четвърто на 1500 м на държавното първенство за момчета до 16 г.


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени