Шрифт:

Ударът преди медала

Ударът преди медала
06-08-2012 12:00 | Яна Касова

Олимпийската мечта на Ваня Стамболова беше с измерение от 45 м. Българката загуби шанса си за олимпийски медал за втори път.

Преди четири години Ваня изтърпяваше допинг наказание и изобщо не пътува за Пекин. Лондон 2012 беше нейният шанс. Поне така изглеждаше до края на юни, когато тя удари препятствие и получи травма, нарушила подготовката й и извадила я от отбора за европейското първенство. До момента на удара Стамболова беше номер 1 в света за сезона на 400 м с пр. с 54.04 сек. Тя имаше пет постижения в челото на класацията и изглеждаше сигурна европейска медалистка, а за Олимпийските игри... не си позволявах да мечтая.

Ваня замина за Лондон с усмивка, като сподели, че е тренирала, но не знае на какво ниво е след травмата през юни. И никой не разбра какво е нивото й, защото тя бяга само 45 м на Олимпийския стадион. Едно нещастие. Спортен малшанс. И този път с български адрес. Варненката се спъна в първото препятствие и се срина на пистата. Втори тежък удар за месец и половина.   

Леката атлетика е Царицата, защото е индивидуален спорт, в който хронометърът и ролетката говорят за класата на състезателите. Но спортът не винаги е справедлив.

Ваня тренира при един от най-доброте треньори в света – Георги Димитров. Почти всеки човек, свързан с българската лека атлетика, знае за „системата Димитров” или колко много труд е положило това момиче, за да бъде една от най-титулуваните ни атлетки в последните години. Да има резултати, отреждащи й място в световния елит в две дисциплини – 400 м и 400 м с пр.  

Хърделистите удрят препятствия, падат, спортните им екипи обикновено са с дупки на коленете от сблъсъцте в ежедневните тренировки. Но въпреки всичко, да паднеш на състезание е малшанс. Да паднеш на първо препятствие при първата си Олимпиада, когато имаш амбиции за финал - това е нещастие.

Спартанската „система Димитров” е калила Ваня и едва ли някой се съмнява, че тя ще може да се изправи и след това падане.

И докато нещастието на трудолюбивата Ваня попари и последните надежди за българската лека атлетика в Лондон, дойде медалът на Тервел Пулев. И доказа защо спортът е феномен – докато един губи своите мечти, друг изживява най-голямата си радост като победител.

След европейска титла, медали от континентални и световни първенства, национални рекорди за Ваня липсва олимпийската победа. Ще липсва поне още четири години.


Тагове: Лондон 2015 2012, Ваня Стамболова
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени