Шрифт:

Дълго кафе с метенолон, моля

Дълго кафе с метенолон, моля
Остапчук в прегръдките на треньора си Йефимов след олимпийския финал в тласкането на гюле.
14-09-2012 19:55 | Яна Касова

Надежда Остапчук си поръчва дълго кафе, а нейният треньор услужливо й предлага захарче с примесен метенолон, който грижливо е стривал цяла нощ. Нищо неподозиращата атлетка си слага 18 лъжички в кафето и упорито разбърква кофеиновата напитка. Така вероятно трябва да си представим началото на един тренировъчен ден на Остапчук и специалиста Александър Йефимов след изказване на шефа на Антидопинговата агенция на Беларус Александър Ванхадло.

„Йефимов призна, че е давал тайно метенолон на Остапчук, защото е бил притеснен за формата й преди Олимпийските игри. Той е разтварял веществото в кафето й”, каза Ванхалдо наскоро.

Заради това признание треньорът получи 4-годишно наказание да практикува професията си след получените доказателства по време на разследването, приключило на 7 септември, че Остапчук не е знаела, че приема забранени вещества. Атлетката получи само 1 г. лишаване от състезателни права. Е, отнеха й и олимпийската титла.

И как по-точно разследването показа, че Остапчук не е знаела, че приема допинг?! И какво количество тайно стрит метенолон трябва да е подготвил Йефимов, защото едва ли една таблетка ще вдигне качествата на една 100-килограмова гюллетласкачка. Че професионална атлетка на 31 г., неизменно в лидерските позиция на света в тласкането на гюле в последните години, пие кафето си толкова наивно, едва ли може да повярва експерт, борещ се с допинга. А треньорът – и той ли не знае, че анаболният стероид, приет броени дни преди състезание, не се изпарява с даването на допинг проба.

Спомняте ли си как Инна Ефтимова се отказа от обжалване на обвиненията за злоупотребата със забранени вещества. Направи го, за да избегне 4-годишно лишаване от състезателни права. От УАДА директно й казаха – признаваш и взимаш 2 години или се оправдаваш и получаваш 4 години извън пистата. Абсолютно нарушение на човешките права.

На някои им се доверяват на „чистата” дума, а на други дори не им дават да се изкажат!

И сега какво да си представим – как Остапчук ще си почине няколко седмици и ще започне да се подготвя за световното първенство в Москва през следващото лято, което започва пет дни след датата на изтичане на наказанието й – 10 август. Надето от Беларус ще има нов треньор само на документ, а всъщност ще продължи да пие кафето си с Йефимов преди всяка тренировка край родния си град Столин.

И докато Остапчук загрява за финала на световното първенство през следващото лято, Ефтимова ще преглътне горчивото еспресо с облекчение, че остава само година от наказанието й.


Тагове: Лондон 2015 2012, Надежда Остапчук, Инна Ефтимова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени