Шрифт:

Адидас с по-добра печалба от Евро 2012 сравнено с Олимпиадата

Адидас с по-добра печалба от Евро 2012 сравнено с Олимпиадата
19-09-2012 19:00

 

Европейското първенство по футбол е било по-успешно от финансова гледна точка за "Адидас", отколкото олимпийските игри в Лондон.

Германският производител на спортни продукти беше официален доставчик на спортно облекло за игрите в Лондон за сума, която се оценява на 162 милиона долара. Благодарение на това продажбите са били три пъти повече в сравнение с олимпиадата в Пекин.

Но "Адидас" признава, че във финансово отношение връзката с олимпийските игри не е толкова резултатна, както с футбола. Компанията беше спонсор на европейското първенство, където неговата емблема е значително по-видима.

"Футболът има очевидно положителен ефект за продажбите, защото можеш да продадеш милиони топки. Феновете също така купуват фланелките на отборите", заяви Жан Руно, главен директор по комуникациите, цитиран от isportconnect.com.

"Адидас" е продала седем милиона топки "Танго 12" и 1 милион фланелки на германския национален отбор преди и по време на европейското. Компанията предвижда рекордни продажби от футболни продукти в световен мащаб тази година от 2.1 милиарда долара. Това е с 23 процента повече от 2008 г., когато се проведе предишното европейско първенство.

"При олимпийските игри непосредственият търговски ефект не е толкова голям, защото повечето спортове на са толкова комерсиални. Никой не си купува фланелката на шампиона в маратона само защото е спечелил златен медал", заяви Руно.

Като партньор на МОК компанията обличаше 80 хиляди доброволци, а отделно с други договори осигуряваше екипировката на 2000 спортисти.


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени