Шрифт:

Интернационалният Юниверсал сред лидерите в София

Интернационалният Юниверсал сред лидерите в София
03-12-2010 16:58 | Яна Касова

Само осем години след основаването си „Юниверсал" се превърна в един от най-големите клубове за лека атлетика в София. С 57 картотекирани състезатели за 2011 г. той изпреварва „дълголетници" като ЦСКА и Левски.

Шампионът на 1500 м за 2010 г. е представителят на „Юниверсал" Емил Божанов. Той живее и тренира в Чикаго. Международен оттенък на клуба дава и бившият английски национал в средните бягания Едуард Джаксън (Вбр). Участникът на европейското първенство в зала в Мадрид 2005 е адвокат и беше на практика в България през лятото. Въпреки че малшанс попречи на британеца да дебютира на държавното първенство в София като състезател на „Юниверсал", той тренираше с бегачите на отбора.

Състезателите на регистрирания през 2002 г. клуб са неизменно в тройката в средните бягания на държавните първенства, на кросове и шосейни пробези у нас. Симона Миланова е шампионката на 1500 м в зала за старша възраст, както и на крос в същата възрастова група. Цветан Цветанов, който спечели три медала от държавните шампионати за старша възраст през годината, е в националния отбор по планинско бягане.

За „Юниверсал" се е състезавала и европейската вицешампионка в скока на височина от Гьотеборг 2006 Венелина Венева. Клубът има и световен шампион през 2009 г., но в звеното за културизъм - той е Димитър Димитров.

Треньори по лека атлетика на тима са Иванка Бонова, Ивайло Лазаров и Димитър Тасев. Лазаров и Тасев работят с подготвителните групи, в които има над 20 деца.

„Станах треньор на майтап, обясни пред BGathletic.com 29-годишният Лазаров. - Преди 2 г. клубът спечели проект по европейска програма за развитие на леката атлетика в училищата и заедно с Тасев трябваше да селектираме деца. 15-ина от учениците бяха много качествени и след края на програмата трябваше да ги задържим за леката атлетика. Нямаше на кой треньор да ги дам и реших да започна да се занимавам с тях. Оказа се, че тази професия ми хареса."

Децата смятат Иво, както те го наричат, за най-добрия треньор на света.
„Леката атлетика много ни харесва", единодушни са малчуганите, които вече са пробвали плуването, фигурно пързаляне, гимнастика и други спортове.

„Това ми е трета тренировка по лека атлетика, толкова тренировки имам и по стрелба", казва Валери - 11-годишният син на двукратната олимпийска шампионка в спортната стрелба Мария Гроздева и Валери Григоров. Най-малката представителка на спортната фамилия - Маги, която е на 8 г., също идва на заниманията по лека атлетика на Лазаров.

„Тренирам от 2 години при Иво. Този месец ще участвам на две състезания на 60 м (б.а. състезанията са „Тереза Маринова и приятели" на 12-и и „Атлетическа коледа" на 21-и)", споделя Дийора.

На тренировката в закритата писта на НСА са още Жасмин, Джулия и Андреа. Те смятат препятствията за най-трудната дисциплина, но с внимание изпълняват упражненията между хърделите. При Лазаров тренира и дъщерята на фолк певицата Лияна - Дениз. Като бивша лекоатлетка Лияна тренира ежедневно, а през 2011 г. дори ще бъде картотекирана в клуб „Юниверсал".

От есента Лазаров, който е хонорован преподавател в катедра „Лека атлетика" към НСА „Васил Левски", вече работи не само с деца. В групата му са бронзовият медалист на 800 м в зала Тасев, както и 16-годишните Веселина Христова и Благой Кръстев.

Състезаващият се треньор Тасев има група от деца, които се подготвят в залата на стадион „Георги Аспарухов".
С най-много стаж на пистата е Светльо. Той дори е участник на международния турнир от категория „Класик" към Европейската атлетика „Павел Павлов" през 2010 г. Светльо стана пръв в специалната серия за деца на 60 м от програмната на престижния турнир.
„Класирах се пръв и ми подариха ми телефон. Обаче не ми дадоха медал. Аз бих предпочел медал пред телефон, казва пред BGathletic.com Светльо. - Участвал съм на много състезания вече. Сега ми предстоят още."

Лора, Велина, Ерик, Цецо и компания ще стартират на първото си състезание по лека атлетика на 12 декември - „Тереза Маринова и приятели".
Боян вече е дебютирал на „Децата на София" през септември.

Цялата група има ангажимент за 19 и 20 февруари. Тогава те ще бъдат на трибуните на зала „Фестивална" за държавното първенство за мъже и жени в зала, където ще се състезава треньорът им.

„Най-важното е децата да спортуват. Това е моят мотив да бъда треньор, заяви пред BGathletic.com Тасев. - Държа много на дисциплината. Децата идват с желание на тренировка, макар че условията за лека атлетика в залата на Герена не са никак добри."

Юниверсал е главен организатор на три турнира за подрастващи - мемориала „Цветанка Христова", „Децата на София" и „Атлетическа Коледа".

Още снимки от подготвителните групи на "Юниверсал" - ТУК


Тагове: Юниверсал, Димитър Тасев, Ивайло Лазаров
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени