Шрифт:

Футболът носи много повече пари от олимпиадата

Футболът носи много повече пари от олимпиадата
24-09-2012 09:08

Олимпиадата може и да е най-голямото състезание за милиони спортисти по света, но за корпоративните спонсори постигнатото на игрите в Лондон е нищо в сравнение с продължаващата доминация на футбола. Дори от „Адидас”, №2 в производството на спортна екипировка след „Найк”, признават, че възвращаемостта на инвестициите в олимпиадата не могат да се сравняват с печалбите от Цар Футбол. Германската компания беше официален партньор на лондонските олимпийски игри, след като подписа сделка за 100 млн. паунда. В замяна облече 80 000 доброволци и около 3000 спортисти. Заради масираната реклама продажбите скочиха три пъти в сравнение с игрите през 2008-а в Пекин, а продажбите през първата половина на 2012 г. във Великобритания се увеличиха с 24 на сто.

И въпреки това от „Адидас” твърдят, че инвестициите във футбола са в пъти по-успешни. Германците наливат пари в двете най-големи международни състезания – в световното и в европейското първенство. Тази година компанията подкрепяше еврошампионата заедно с гигантите „Макдоналдс” и „Континентал”, а логото им стигна до милиарди зрители по планетата и до всички фенове по стадионите в Полша и Украйна.

"Едно състезание по футбол има безспорен положителен ефект върху продажбите, защото продаваме милиони топки, каза пресшефът на „Адидас” Ян Рунау. – Феновете купуват и фланелките на отборите."

Равносметката показва, че преди и по време на турнира са продадени седем милиона топки Танго 12 и един милион фланелки на националния отбор на Германия. За 2012 г. компанията предвижда постъпления от футбола в цял свят в размер на над 1,6 милиарда евро, което е с 23 на сто повече в сравнение с 2008 г. когато беше последното европейско първенство.

"Ефектът от рекламата на олимпиадата не е толкова голям, защото повечето спортове не са комерсиални, продължава Рунау. – Ясно е, че никой няма да купи фланелка заради шампионската титла на състезател по маратон."

Между 2009-а и 2012 г. Международният олимпийски комитет генерира приходи между 85-90 млн. долара от всеки корпоративен партньор. Организаторите на олимпиадата в Лондон събраха допълнителни средства от спонсори. Показателите на ФИФА обаче са доста по-добри. През 2005-а тя взе от „Адидас” за една сделка 351 млн. долара а контрактът важи до световното през 2014 г. в Бразилия. Германците, които са един от шестте основни партньори на световната футболна централа, трябва да доставят топки и облекла за съдиите за всеки мач.

Освен от изключителните си партньори всяко световно прибира пари и от осем глобални спонсори, като според „Делойт” между 2010-а и 2014 г. ще касира над 1,2 млрд. долара. А сумата става още по-голяма благодарение на клубовете и техните турнири.
Причината за огромната пропаст между олимпиадата и футбола е в мащабите и цената на спонсорството. Олимпийците разчитаха на помощта на над 50 фирми, което не позволява ефективна реклама. ФИФА работи с около 20 компании и има много по-прецизна селекция. А по-голямата видимост на фирмите води до по-голяма разпознаваемост на марките им и до по-големи печалби в дългосрочен план. И никой не се съмнява в значението на спонсорските сделки в спорта също има икономическа криза а задлъжнялостта на пазарите на Запада води до свито потребление. Икономическият растеж в развиващите се държави като Китай също се забавя.

"Западна Европа затяга коланите, а кошницата с потребителски стоки се смалява, казва Роб Уокър от Euromonitor International. – Голяма част от пазара на спортни стоки е в ничията земя между добре известните марки и лукса."

Всяко международно състезание, подпомогнато от известни компании, води до скок в продажбите и променя крайния резултат. Двете най-известни марки – „Найк” и „Адидас”, отделят много пари, за да компенсират свитите продажби в Европа. Стратегиите им обаче са различни. Германците спонсорират състезания, а американците предпочитат контрактите с отбори и индивидуални договори с футболисти като Кристиано Роналдо.
Шампионската лига на УЕФА например е №1 в маркетинговите амбиции на холандската бира „Хайнекен”. Компанията спонсорира турнира от 1994-а, като започна с реклама на „Амстел”, а от 2005 г. представя „Хайнекен”.

"Ако попитате хората по света кой е спонсорът на Шампионската лига, 52 процента от любителите на пивото ще ви кажат „Хайнекен”, твърди маркетинговият директор на компанията Ерик Туит. – За разлика от международните турнири, които са в един месец на всеки две години, ШЛ продължава девет месеца, като дава възможност за продължителна реклама пред зрителите в целия свят."
Конкуренцията между спонсорите за тези състезания е жестока. Хората обичат да гледат спорт, а футболът е зареден с емоции и с престиж. Което е мечта за рекламния отдел на всяка компания.

Росица Стойкова,
"7 дни спорт"


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени