Шрифт:

И отново в добрата, стара Фестивална

Добрата, стара „Фестивална" отвори врати на лекоатлетите за 42-ри сезон.

Че залата е стара, стара е. Добра обаче е била преди десетилетия. При откриването си през 1968 г. е била толкова добра, че е приемала най-големите атлети в света. И не само атлети. Залата е построена за 9-ия Световен фестивал на младежта и студентите в София. Самите „Бийтълс" отправят искане да дойдат да пеят и свирят на форума във „Фестивална", но от Българската комунистическа партия им отказват.

През 1971 г. в софийската зала се провежда второто европейско първенство по лека атлетика на закрито. Атлетите, които днес тренират в студената, мизерна, в техните очи, „Фестивална", трудно биха си представили, че състезание от такъв ранг може да се състои на това място. За треньорите им тези години са приятен спомен как са обували шпайковете и спокойно са правили отсечки по потници и къси гащета в едно модерно спортно здание.

От тези години пистата не е подменяна, виражите са толкова остри, че противоречат на съвременните виждания на биомеханиката. Модерната преди четири десетилетия зала сега е повече от старомодна. Тя е опасна, студена и единствената в света, която няма да е излишно измерване на попътния вятър. Ивет Лалова и Ваня Стамболова вече получиха травми заради условията в залата. За тях знаем, защото имената им са атрактивни за заглавия във вестниците. Тази черна статистика се допълва от десетки други атлети.

Насрещният вятър този сезон може би ще е по-слаб, тъй като прозорците на залата са облицовани с изолация и отвън. Таванът също е ремонтиран. 
Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков беше дал уверение, че през март 2010 г. ще започне ремонт на лекоатлетическата писта. Такъв не започна.

Търговското дружество „Академика 2000", чиято собственост е зала „Фестивална", била заварена в тежко финансово състояние. Нищо, че само Българска федерация по лека атлетика плащаше по 1000 лв. на ден за наем на съоръжението за престоя си от декември до март през миналия сезон. Тази година поисканият наем е по-висок, а в момента тече предоговаряне. Отделно от тази сума федерацията плаща сама консумативите си.

7 м не достигнаха за вмъкване на лекоатлетическа писта в строящата се многофункционална спортна зала на 4-ти километър. Нейков все още твърди, че има варианти за включването на пистата в съоръжението. Но то е почти готово и е ясно за всеки, че това няма да случи. Може би министърът трябваше да помисли преди да започне строежът, че в плана, оставен от Весела Лечева, не е предвидена лекоатлетическа писта.

За атлетите ни вече е нещо обичайно бабите да им плетат вълнени чорапи за тренировка, да подобряват личните си резултати с няколко ката дрехи и да свалят ръкавиците, когато излязат от залата след тренировка.

Освен „Фестивална" в България има още две овални зали - в Добрич и ямболското село Веселиново. И въпреки че до преди 15 г. в двете зали се провеждаха част от състезанията от календара, те вече са негодни за употреба.

Вероятно зала „Фестивална" ще  посрещне 50-годишния си юбилей със същата настилка, със същите виражи и тогава вече спокойно може да стане реликва на Музея на спорта.


Тагове: Фестивална
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Граждани с петиция за варианти за спорт по време на Извънредното положение

10.04.2020

Снимай се със СПРИНТ

10.04.2020

Атанас Скатов в Студио СПРИНТ: Наесен ще направя опит да изкача Шиша Пангма

09.04.2020

Лалова и Демирева запазват олимпийските си квоти

08.04.2020

Стадион Васил Левски с нова система за видеонаблюдение

07.04.2020

Георги Иванов лекува травми в пандемията

07.04.2020

Спортна щедрост по време на пандемия

06.04.2020

Новият СПРИНТ е вече на пазара, вземете го от квъщи

04.04.2020

Капка добро настроение в сложното време

03.04.2020

Николай Кръстев: Новият брой на СПРИНТ е капка добро настроение в сложното време (видео)

02.04.2020

Солидарни в кризата: В Асеновград събраха над 300 000 лв. за броени дни

02.04.2020

Солидарни в кризата: Фондация Лъчезар Цоцорков и МБАЛ Уни Хоспитал с дарение в борбата срещу коронав

01.04.2020Последни новини Най-четени