Шрифт:

Колкото стадионите, толкова и медалите

Колкото стадионите, толкова и медалите
31-12-2010 09:54 | Яна Касова

„Колкото по-малко медали, толкова по-малко медали". Така може да перифразираме думите на популярен приказен герой, за да дадем описание за българската лека атлетика през 2010 г.
Но пък медалите са точно толкова, колкото стадиони за лека атлетика има в България. Ваня Стамболова спечели бронз на световното първенство в зала и сребро на европейския шампионат, Георги Цонов стана трети на Младежките олимпийски игри в Сингапур. Толкова са и стадионите - по един в София, Сливен и Варна.

Колкото малко държавата прави за леката атлетика, толкова малко и лекоатлетите ни правят по света. Даже спортистите ни повече правят, защото печелят турнири, нареждат се на топ-позиции в ранглистите и се класират за финали на големи първенства.
Бойко Борисов много се хвали със строежа на Многофункционалната спортна зала, но на стадиона атлетите говорят, че правят физкултурен салон. И е точно така, защото най-упадналата база в страната е за лека атлетика и за ледените спортове. Точно за тях няма да има място в новото съоръжение.

Не случайно треньорът на Стамболова Георги Димитров гони Борисов след церемонията „Спортист на годината 2010" със сглобяемо препятствие. Искаше да му покаже с какви увити в левкопласт хърдели се печелят медали.
Треньорите на начинаещи атлети пък се чудят при кой познат да поръчат изработване на препятствия от PVC-тръби. Други специалисти пък пазят като очите си единични бройки препятствия от десетилетия. И въпреки всичко, Ваня взима медали именно в дисциплина с хърдели - 400 м с пр.

Спокойно някой може да каже „Който има желание, и без условия се справя". Да, но тогава да не съдим спортистите ни - и те по собствено желание са по стадионите. И въпреки малкото, което получават, дават много.

Федерацията ни по лека атлетика обикновено получава бюджет от около 1 млн. лв. за година, но само наемът за студената и преексплоатирана зала „Фестивална" през миналия сезон беше по 1000 лв. на ден. Слагайки разходите за провеждането на държавните първенства, и остават пари, които да се чуди човек за какво по-наред да идат - за лагери, за състезания в чужбина или за възстановяване.

Радващото е, че все повече атлети от близкото минало стават треньори на деца из цялата страна. Петя Пендарева, Светла Димитрова, Тереза Маринова, Ива Пранджева са само част от новото поколение треньори. Състезанията за деца са с толкова много участници, че спокойно могат да са съизмерими с държавните първенства. Във федерацията ще има картотекирани рекордните 109 клуба през 2011 г.  

Но да се върнем към медалите. Ваня Стамболова не си тръгна капо от нито едно състезание през изминаващата година. С третата позиция на 400 м в зала с 51,50 сек тя даде да се разбере, че ще се бори за призови позиции и на европейското първенство на открито. Ваня и треньорът й решиха, че тя няма да защитава титлата си на 400 м от Гьотеборг 2006. Варненката застана на старта на 400 м с пр. в Барселона и с лекота достигна до финала. Тя спечели сребърен медал с национален рекорд от 53,82 сек. Наталия Антюх (Рус) беше непобедима с 52,82 сек. С класирането си в Каталунската столица Ваня извоюва място в тима на Европа за Континенталната купа в Сплит, където се нареди трета.
В края на годината тя беше избрана за №3 в класацията за Спортист на България и безапелационно за Атлет на 2010 г. в страната ни.
„Доволна съм от годината си, но до някъде. Спечелих медали от големи първенства. Няма как да не ме радват, коментира Ваня. - Винаги съм искала да бъда №1 и за това се надявам догодина да имам по-големи успехи, за да бъда аз Спортист на България."

17-годишният Георги Цонов спечели единствения медал за България от атлетически турнир на Първите младежки олимпийски игри. Възпитаникът на Атанас Николов скочи 15,80 м в тройния скок, с което заслужи третото място. Пред него се класираха Радам Фабар Санчес (Куба) с 16,37 м Хайтао Фу (Кит) с 16,14 м. 
Други двама атлети блеснаха в Сингапур - Галина Николова и Карин Околие. Галя извоюва четвъртото място в скока на височина с лично постижение от 179 см. Николова вече се състезава в спринта. Околие пък два пъти коригира най-доброто си постижение на 200 м, като на финала се класира на пета позиция с 24,34 сек.

След като в Сапарева баня се проведе най-доброто европейско първенство по планинско бягане, спечелихме домакинства на няколко големи лекоатлетически състезания - Каварна ще приеме световното първенство по полумаратон през 2012 г., а догодина в Сливен ще се проведат Балканските игри. Президентът на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов оглави и Балканската асоциация.
Турнирът „Павел Павлов" запази ранга си Класик към Европейската атлетика и през 2012 г. в София ще дойдат отново елитни спортисти от няколко континента.

През март пък в София ще се срещнат лидерите в хвърлянията на Европейската купа.
Но преди това в зала „Фестивална", която не беше ремонтирана през 2010 г., въпреки дадените държавни обещания, ще бъдат излъчени шампионите на България в зала за всички възрасти. Мъжете и жените ще се опитат да се преборят с нормативите за европейското първенство под покрив в примитивните условия за спорт у нас.


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени