Шрифт:

Смъртта плаши парите

Смъртта плаши парите
25-02-2013 11:39

"Аз съм куршум...", така започва или по-скоро започваше едно от рекламните послания на гиганта Nike, представляван от параолимпийския шампион Оскар Писториус. До ранните часове на 14 февруари южноафриканецът беше сред тези, които вдъхновяват хората в неравностойно положение да се борят срещу трудностите в живота си, а днес е поредната се провалила звезда, обвинен в предумишлено убийство и застигнат от всички нелицеприятни факти за него, изскочили на бял свят в последните дни. Буквално минути, след като обвинението срещу Писториус за убийството на приятелката му Рийва Стийнкамп стана факт, спонсорите му си тръгнаха.
Nike свали още миналата седмица рекламите с участието на Оскар, една от които се оказа пример за неприятно съвпадение с фактите по убийството на Рийва, малко по-късно реагираха и другите компании, които доскоро подкрепяха атлета. Все пак става въпрос на няколко милиона долара на година, идващи от сериозни компании като Nike, BT, Oakley и Ossur - исландската компания, която произвежда протезите, с които той тича по състезанията. Естествено, доскоро Оскар беше едно и от лицата на бизнеса на дизайнерската къща Thierry Mugler, но и това е вече минало.

Каквото и да се случи на съдебния процес за убийството на Рийва, на финала му Писториус ще е загубил всичко, поне що се отнася до придобивките му от страна на спонсорите.

Джон Тейлър, директор на компания за спортен мениджмънт и спонсорство и един от ветераните в тази индустрия заяви следното за ВВС: „Дори и Писториус да се окаже невинен накрая, той вече е повредена стока. Компаниите трябваше са действат бързо и да се дистанцират от него, те него могат да си позволят да чакат да свърши съдебният процес. Тук не става въпрос за плъховете, които напускат кораба, това просто е смисления изход от ситуацията."

Найджъл Къри, директор на агенцията за спортен маркетинг Brand Rapport допълни: „Този случай е много различен от това, което стана с Тайгър Уудс и Ланс Армстронг. Тук става въпрос за живот и смърт. В такива случаи няма връщане назад."

Случаят „Оскар Писториус" е още един проблем, с който трябва да се справи спонсорската индустрия в световен мащаб - бизнес, оценен на 36,4 милиарда евро. Оценката е на консултантската компания IEG, според която 80% от тези пари влизат в спорта.

„Мисля, че много марки ще преразгледат рекламните си стратегии за използването на звезди. Или поне ще станем свидетели на много по-детайлни проучвания и проверки на всеки спортист, който има надежда, че ще бъде спонсориран от голяма компания - всички искат сигурност за парите си."

А що се отнася до Оскар, без значение дали е виновен или не, той вече загуби надбягването за големите пари, защото беше дисквалифициран.

Прочетете цялата статия в sportcafe.bg


Тагове: Оскар Писториус
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени