Шрифт:

Плащаш или те хващат

Плащаш или те хващат
10-07-2013 20:21

Марта Келнър, Ник Харис - "Дейли Мейл"

Надеждността на Русия като домакин на световното първенство по лека атлетика следващия месец и Зимната олимпиада в Сочи бе поставена под сериозно съмнение.

Това се случи, след като се появиха обвинения, че руските атлети постоянно взимат допинг под инструкциите на треньорите си. За капак местната антидопингова лаборатория покрива цялата схема. Същата лаборатория ще проверява пробите на световното по лека атлетика и на Игрите в Сочи.

"Мейл он Сънди" разбра, че шефът на тази лаборатория е бил арестуван по подозрение, че разпространява и продава забранени вещества. Директорът Григори Родченков, 54-годишен, е освободен, без да му бъде повдигнато обвинения. Той се върна на работа, без да бъде давано никакво публично обяснение по случая. Неговата сестра бе арестувана през декември, а след това вкарана и в затвора за купуване и притежание на допинг, като целта й била да го продава на спортисти.

Руските спортисти, треньори и обслужващ персонал неведнъж са говорили за корупцията в лабораторията, включително и за подмяна на тестове. И на тях им писна от всичко и са се оплакали на Световната антидопингова агенция (WADA).

Разполагаме с една от тайните кореспонденции, включително и на руски атлет, спечелил медал на Олимпиадата в Лондон. WADA обяви, че няма да прави изявления по отделни случаи, но призна, че е получила "информация" за ситуацията.

„WADA получава информация от много "информатори" по цял свят. В последните години сме получавали такава и от Русия, от руски спортисти, заяви говорител на агенцията. - Във всяка ситуация предприемаме съответните действия, преди да говорим каквото и да е. Не можем да кажем нищо повече.”

Според източниците правителството е заплашило с наказания всички, които искат да говорят публично за корупцията в спорта.

Русия иска да опази международната си репутация преди двете големи събития. Но се говори и друго - че спортисти си плащат да им бъдат гарантирани чисти проби в московската лаборатория.

Един бивш треньор - Олег Попов, се престраши да говори. Той бе треньор на състезателката в хвърлянето на копие Лада Чернова за Олимпиадата в Пекин през 2008 г.

„Шефовете казаха, че трябва да се готвим с допинг. Всеки трябваше да отиде при един човек, чието име няма да споменавам. Този човек трябваше да каже какъв допинг да бъде използван. Казаха ми: "Трябва да платиш 50 000 рубли за подготовката. Ако платиш, тя ще е подготвена."

Попов е писал писма до WADA и до руския спортен министър Виталий Мутко, в които казва, че спортистите са поставени в безизходица и трябва да влязат в допинг програмата, дори да не искат.

„Не само, че трябва да взимаш допинг, но трябва да плащаш на антидопинговата лаборатория да сменя пробите. В основата на плана е тази лаборатория да отговаря за фармакологичната поддръжка на отбора и да крие факта, че спортистите използват допинг”, казва Попов.

Чернова, която вече не се готви при него, бе хваната с допинг и наказана миналата година. Адвокатът й Александър Чеботарьов обясни, че са доказали "големи грешки" в лабораторията, включително и фалшиви подписи. Той представлява още няколко спортисти, които твърдят, че има нарушения и грешки в лабораторията. Според него тази лаборатория не трябва да се занимава с пробите от Зимната олимпиада.

„От това, което видях, не бих им вярвал на 100%, защото там има много нарушения. И това не е просто мое мнение, доказано е с документи”, обяснява Чеботарьов.

Друг спортист - състезателят на 400 м Валентин Кругляков, беше наказан да не участва на Игрите в Лондон, въпреки че имаше покрит норматив. Той призна, че е дал положителна проба, но не разкри детайли. След като прекара почти година в търсене на причината за положителната проба, миналата седмица той получи писмо от местната антидопингова агенция, в което се казва, че всъщност въобще няма положителна проба от миналата година. Кругляков казва, че има много спортисти, които са с фалшиви чисти проби и са участвали в Лондон.

Други като него, които не са хващани, не са допуснати на Олимпиадата.

Още по-странното в случая е, че изведнъж Кругляков получава писмо, че през февруари тази година все пак е хванат с допинг. Той оспорва това.

„Когато миналата година уж ме хванаха, един съотборник дойде при мен и ме пита дали си плащам да ме пазят. Аз казах: "Не". Той ме пита защо и обясни, че той плаща всяка година. Казах му, че никой не ми е казвал. Сигурно, ако си бях платил, щяха да ме спасят”, казва атлетът.

Лабораторията в Москва е единствената с лиценз в цяла Русия. Няма друго място, на което може да бъдат пращани пробите от световното по лека атлетика и зимните игри. Около 2500 проби ще бъдат тествани по време на Сочи 2014 г. Това ще се случва под покровителството на МОК, откъдето потвърдиха, че "директорът и екипът на лабораторията в Москва ще извършват тестването".

Доста британски атлети се изказаха критично към допинг издънките на Русия. В момента само в атлетиката 44 руснаци изтърпяват наказания. Линси Шарп взе сребро на 800 м на европейското първенство в Хелзинки миналия юни, но след това получи златото, след като шампионката Йелена Аржакова получи 2-годишно наказание за допинг.

„Отвратена съм. Отнеха ми шанса за почетна обиколка. Не взех златото в този ден, получих го по-късно. Но да се надяваме, че допингираните са по-малко от чистите. Мина ми през ума какъв е смисълът да го правя и има ли такъв въобще”, каза Шарп.

Според олимпийския шампион в скока на дължина Грег Ръдърфорд (Вбр) домакинството на Русия на световното по лека атлетика е притеснително. "Там видимо има проблем", каза Ръдърфорд.

Детайлите около ареста на шефа на лабораторията Родченков и това, че сестра му е в затвора, съвсем ще убият вярата на британските атлети. Документи показват, че Родченков е бил арестуван и разпитван още през 2011-а в голяма операция за изчистване от допинга. Според обвиненията той може да лежи в затвора от 4 до 8 години, но делото въобще не влиза в съда. Сестра му Мария бе вкарана в затвора през декември.

Родченков, бивш атлет и уважаван по целия свят човек заради борбата му срещу допинга, бил силно стресиран след ареста. Даже опитал самоубийство, а последните два месеца прекарал в психиатрична клиника.

Сега обаче той отново е начело на лабораторията, изчистен от всякакви обвинения, като даже няма и официални данни, че някога е имало разследване срещу него. Родченков така и не отговори на молбите ни да даде своето мнение по въпроса. Руската антидопингова агенция и лабораторията също отказаха коментар, като ни пренасочиха към министерството на спорта. Оттам пък казаха само, че не могат да коментират личния живот на Родченков. МОК също не знае за ареста и разследването срещу шефа на лабораторията. Когато получиха конкретните данни, номер на делото, засекретено в Москва, те отвърнаха: "Благодарим ви за тази информация. Ще я предадем на съответните хора."

По време на разследването на "Мейл от Сънди" няколко бивши спортисти признаха, че има огромна схема. Член на една от големите спортни федерации, бивш състезател, пожелал анонимност, призна, че е взимал допинг през цялата си кариера. Той даже призна, че съжалява, че "Русия изостава от останалия свят в развитието на субстанции, които влияят на резултатите". Каза още: "Руснаците още взимат анаболите, които бяха развити в ГДР през 70-те години. Всеки спортист взима допинг като малък, защото не ги тестват, докато не пораснат. Повярвайте ми, няма да чуете за нито един допинг скандал с руснак по време на игрите в Сочи. Всичко ще бъде направено така, че Русия да вземе най-много медали."

Според говорителя на МОК това не е така.

"Антидопинговите мерки в Русия са забележителни в последните 5 години. Има ефективна лаборатория в Москва с ново оборудване. Ще има поне 20 международни експерти в лабораторията по време на игрите, които ще следят целия процес."

Марта Келнър, Ник Харис - "Дейли Мейл"
По превод на „7 дни спорт”

* Станете фен на BGathletic.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на леката атлетика


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени