Шрифт:

Кошмарът 163.3 (b)

Кошмарът 163.3 (b)
14-07-2013 21:14 | Яна Касова

Митко Ценов стана европейски шампион, а железните атлетически правила отнеха титлата му.

Леката атлетика е велик спорт, именно защото правилникът е ясен, конкретен и точен. Всяко пристъпване встрани от начертания коридор попада под ударите на съдийските очи.

Ударът в Тампере беше по българската лека атлетика, по труда на Митко Ценов и Йоло Николов, по изтръпналите от радост атлетически фенове в България.

Ценов победи безапелационно с 10 м аванс Абделазиз Мерзуги (Исп) на 3000 стипълчейз на европейското първенство до 23 г. в Тампере (Фин). Митко пристъпи за част от секундата във вътрешната  част на пистата извън първи коридор, което всъщност е незначително с 2-секундното изоставане на Мерзуги след Митко на финала. Но правилата са железни и валидни за всички.  

TSENOV Mitko BUL DQ R 163.3b - Това гласи официалният протокол на финалното бягане.

163.3 (b) е номерът, който Ценов ще сънува поне до следващата си европейска титла. Номерът, срещу който пише: „При всички бягания (или част от бягания), които се провеждат в обща пътека, когато състезателят бяга по завой, по външната половина на пистата в съответствие с Правило 162.10, или по отклонението на пистата за водното препятствие на стипълчейз, той не трябва да стъпва или бяга по или навътре от прага, или линията, обозначаващи съответната граница (вътрешната страна на пистата, външната половина на пистата или отклонението на пистата за водното препятствие на стипълчейз).”

163.3 (b) свали българския трикольор от гордо вдигнатите ръце на ШАМПИОНА ЦЕНОВ и доведе до прилив на радост испанската делегация. Правилата са за това да се спазват. МИТКО остава НАШИЯТ ШАМПИОН, макар и без медал. Неговото превъзходство в Тампере беше видянo от цяла Европа.

Минималната грешка на Митко е факт и тя в никакъв случай не може да се определи като глупост, а по-скоро е причина на еуфорията от наближаващата победа на добре подготвения спортист.

Не за първи път правилата попарват прекрасните емоции на успеха и дават шанс на друг.   

Големите шампиони минават през изпитания и те много често са изпитанията на собствените грешки. През 2010 г. Митко не получи шанс да участва на Първите младежки олимпийски игри в Сингапур. Тогава видях как ядът му се превърна в амбиция. Амбиция, извела го през хиляди навъртени километри до първо място в Европа. А ядът от Тампере със сигурност има много по-висока стойност, която когато премине в амбиция, резонно трябва да доведе до световните върхове. 

* Станете фен на BGathletic.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на леката атлетика


Тагове: ЕП до 23 2013, Митко Ценов, 3000 м стипълчейз
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени