Шрифт:

Защо атлетиката е далеч от смъртта?

Защо атлетиката е далеч от смъртта?
16-07-2013 14:22

Джейсън Хендерсън, Athleticsweekly

Лека атлетика е на прага на смъртта, според някои хора. Последните допинг разкрития за употреба на допинг, твърдят злите езици, са заболи последния пирон в ковчега.

Това се е чувало и преди - и това е глупост.

Да, историите около Тайсън Гей и Асафа Пауъл са ужасяващо обезсърчаващи, разочароващи и катастрофални. И като за начало, това е пародия, защото тези допинг новини засенчиха толкова много блестящи изяви на значими събития през изминалия уикенд в градове като Донецк, Тампере и Бирмингам.

Лека атлетика, обаче, ще продължи да съществува.

Точно така както го направи след сандалите с Бен Джонсън и БАЛКО.

През зимата на 2007-08 спорих с шефката на комуникациите към Организационния комитет за Игрите в Лондон 2012. Тя ми се присмя, след като споменах, че леката атлетика е олимпийски спорт №1. Тя се смееше, че никой не може да приеме сериозно този спорт, дори дисциплината 100 м за мъже. Беше трудно да се спори с нея, тъй като разговорът се водеше дни, след като Марион Джоунс бе признала за употреба на допинг. В действителност, по това време намирах право в нейните думи, защото тя обясни как плуването и колоезденето ще изпреварят леката атлетика като главна атракция на Олимпийските игри.

И пет години по-късно в Лондон 2012, все пак, Юсейн Болт беше звездата на Игрите. Фенове атакуваха сайтове в своята луда битка да платят стотици паунда, за да го гледат как бяга в продължение на девет секунди. Дори и сега, 12 месеца по-късно, билетите за Годишнината от Игрите бяха разпродадени за два часа, след като бяха пуснати в продажба.

Нито един спортен фен не се радва да чуе новина за допинг. Ние не се радваме да научим, че нашите герои са мамили през цялото време. Но е факт, че феновете продължават да подкрепят и тези така наречени „допингирани” спортисти.

Колоездене има подобна - някои биха казали по-лошо - репутация от лека атлетика. Но хиляди фенове се стичат към пътя и планинските проходи този месец за Тур дьо Франс. Дори изповедта на Ланс Армстронг, че той е мамил при седемте победи на Тур-а, не ги спря.

Защо човешката природа ни кара да простим и да забравим, не съм сигурен.

Вземете Дуейн Чеймбърс, например. Британският спринтьор бе охулен, когато се разкри, че е взимал допинг, но сега той е посрещан с аплодисменти от феновете и приет от повечето спортисти и журналисти.

Ако Юсейн Болт или, Пола Радклиф за Великобритания, дадат положителен тест, щетите ще бъдат много по-тежки. Но новината за Тайсън Гей и Асафа Пауъл да унищожат спорта? Никакъв шанс.

Откровенията за употреба на допинг няма да спре любителят на бяганията да излезе да направи 5-километровия си крос днес. Джесика Енис и Мо Фара няма да има по-малко фенове. Местният клуб по лека атлетика ще бъде също толкова зает утре, както беше и миналата седмица. Родителите и треньори на всички деца, които се състезават на милиарди тийнейджърски състезания по целия свят, няма изведнъж да кажат на своите малки възпитаници да се оттеглят от спорта.

Лека атлетика е и един от най-старите и най-чисти спортове. Простите действия на бягане, скачане и хвърляне са в основата на всеки друг спорт и са от зората на света.

За съжаление, обаче винаги ще има спортисти, които мамят. Точно както ще има хора, които се опитват да нарушават правилата и да нарушават закона във всички сфери на живота.

Така че това ли е краят на леката атлетика? Не.

Джейсън Хендерсън, Athleticsweekly

* Станете фен на BGathletic.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на леката атлетика


Тагове: Тайсън Гей, Асафа Пауъл, 100 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени