Шрифт:

Битката е изгубена, нека си зобят

Битката е изгубена, нека си зобят
17-07-2013 12:07

Кели Уайтсайд, USA Today

След като Тайсън Гей и Асафа Пауъл - вторият и четвъртият най-бърз мъж за всички времена, бяха хванати с допинг, атлетиката е изправена пред огромно изпитание. Въпросите възникват - не е ли време да се развее белият флаг в битката, която изглежда никога няма да бъде спечелена? Стигна ли атлетиката повратния момент?

Дъг Лоугън, бивш изпълнителен директор на Американската федерация по лека атлетика, обяви, че спортните организации трябва да разрешат допинга.

„Ще продължаваме да имаме тъжни дни като днешния, освен ако не преосмислим ситуацията”, смята Лоугън.

Бившият световен шампион Ато Болдън беше по-мек, но също дързък. Според него стимулантите трябва да бъдат разрешени, но тежкият допинг - стероиди, хормон на растежа и кръвният допинг - трябва да остане забранен.

„Вече не говорим само за изтичане на кръв. Трябва да се хванем в ръце и да действаме, защото този спорт има нужда от възкресение”, казва Болдън.

Лоугън прекара две години от другата страна на оградата - в борба срещу допинг измамниците като шеф на антидопинговата агенция.

„Знам, че мнението ми е част от малцинството, но трябва да помислим и да направим промени в спорта. Закони, които не могат да бъдат прилагани, трябва да изчезнат от книгите. Не можем да спрем допинга. Не можем да спрем младите да използват каквито си искат вещества”, казва Лоугън, който призовава проблемът с допинга да бъде оставен на правителствата и органите на реда.

Според Болдън поне леките вещества трябва да бъдат разрешени, защото "всички ги ползват. Въпросът е кой се измъква и кой не". Легендата в спринта смята, че самата култура на спорта трябва да се промени.

„Винаги се съмняваш, че човекът, с когото се състезаваш, взима нещо. Така че трябва и ти да продължиш”, твърди Ато. Според него атлетите знаят, че ще ги спипат, ако използват сериозни субстанции като стероидите, хормоните и кръвния допинг. Така че те използват по-неефективни вещества, които обаче също са забранени.

„Взимат всякакви стимуланти. Ако човекът на старта до мен го ползва, при мен идва друг, който ми дава нещо, което е на ръба на легалното и така се запазва конкуренцията. Такава е ситуацията в момента”, казва Болдън.

Треньорът на Тайсън Гей - Ланс Брауман, призна, че американецът е пострадал точно от такъв човек.

„Той се е доверил на някого и това явно е било грешка”, заяви Брауман. Той призна, че не може да каже името на въпросния човек, но се застрахова и обяви, че самият той няма връзка с него.

Когато хората чуят за допинг в атлетиката, винаги си мислят, че става въпрос за стероиди, а невинаги е така. Според Болдън ситуацията ще остане същата, ако не бъде направено нещо.

„Можем да стоим и да плачем, да се жалваме. Или пък да кажем: "Окей, какво можем да направим, за да не сме в това положение?" Ако хората продължават да си държат главите в пясъка, ситуацията ще остане същата”, завършва Болдън.

По превод на „7 дни спорт”


Тагове: Асафа Пауъл, Тайсън Гей
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени