Шрифт:

Шампионите от Лондон удариха и Москва

Шампионите от Лондон удариха и Москва
Снимки от Москва: Илиан Телкеджиев, списание ′Атлетика′
11-08-2013 22:24

Олимпийските шампиони от Лондон удариха много силно във втория ден на световния шампионат по лека атлетика в Москва. Аштън Ийтън, Бритни Рийз, Тирунеш Дибаба, Сандра Перкович – всички те взеха злато в своите дисциплини и в Лондон, и в Москва, но всички чакаха само едно име това на Юсейн Болт.

9.77

Болт удари отново. Дори в дъжда нямаше кой да се противопостави на Светкавицата. 9.77 е чудесен резултат от ямаеца, въпреки че именно той ни разглези с резултатите си през 2008-а и 2009-а. Неубедителен на старта, може би, леко страхлив, но отново размазващ във финалните метри, Болт не остави никакви шансове на Джъстин Гатлин, който заслужава уважание, че се върна на сцената след всички проблеми в кариерата си. Опитът бе решаващ в дъжда и това беше позитив за Неста Картър, който заслужено направи своя пробив в дисциплината при отсъствието на Блейк и Пауъл. Младите му сънародници ще почакат. Времето е пред тях.

Беше въпрос на време

„Аштън Ийтън... запомни това име“:  каза ми Иван Чешанков преди време. Това ще е новата звезда на десетобоя. Тогава погледнах резултатите на това по онова време непознато момче. Бях впечатлен. И беше въпрос на време, американецът да впечатли всички нас. Олимпийска титла, американска титла, световен рекорд, постоянство - всичко това принадлежеше на Ийтън преди световното първенство в Москва. Липсваше му злато от този форум. И беше въпрос на време. Както каза Роман Шебърле – този човек просто е създаден за десетобой. Насладете му се, защото
той пише история в дисциплината.

Отново ги излъга...

Бритни Рийз отново ги излъга. Американката скочи два пъти близо до седемте метра: един път над и един път само 5 см под границата, за да спечели световната титла в скока на дължина. Голямата звезда в скока на дължина е Блесинг Окагбаре, която по-рано през деня бяга в сериите на 100 м, а с 6.99 м спечели среброто в секторната дисциплина. Сребро, което в нейните очи блести като злато.

Каква обиколка!

Как каква? Ненормална. Именно такива бяха последните 400 м на Тирунеш Дибаба във финала на 10 000 м. Трета световна титла след прекъсване от шест години за олимпийската шампионка. Етиопката реагира като разярен лъв на камбаната за последна и тръгна сякаш до този момент не беше бягала. Дибаба със сигурност е сред най-великите бегачки в историята на леката атлетика – десет години след първата й титлата, тя отново е шампионка. Аплодисменти заслужава и смелата японка Ния!

Комфортно бягане

Ивет Лалова се класира за полуфинал на 100 м по-изключително комфортен и убедителен начин. Българката имаше  за цел да го

 направи със стабилно постижение - 11.18. А още по-важното е, че не се подведе по-излишно силното бягане на Инглиш Гарднър, която попиля пистата с 10.94. Финал за Ивет ще бъде истински успех, но трябва да признаем, че такъв развой в утрешните полуфинали изглежда трудно постижим в тази конкуренция и касапски регламент в пресявките. Успех, Ивет.

Пълно разочарование

Когато си на повече от метър от личния си рекорд, поставен през годината, разочарованието е огромно. Радослава Мавродиева бе една от надеждите на българската делегация за влизане във
финал, но тя беше далеч от показаното през сезона... Болезнено далеч. 17.34 м бяха крайно недостатъчни, а Радослава трябва да  опита да преоделее проблемите, които има с реализиацията си на голям форум (изкл. Европейското първенство в Хелзинки).

Времето

Времето в Русия сякаш е програмирано от зъл съвет на метеоролозите, които подлагат на зверски изпитания лекоатлетите до този момент на първенството – висока влажност, топлина и пек. Особено за сутрешните сесии. И, да, някой да провери дали организаторите изобщо са пуснали в продажба билетите за  тях, 

защото положението е трагикомично.

Героите:

Блесинг Окагбаре записа 11.04 в сериите на 100 м по-рано през деня, а след това спечели сребро в скока на дължина.            

Атлетите на атлетите. Всички десетобойци, които завършиха двудневната битка с десет дисциплини, топло време и неудачи са нашите герои на деня. Браво, момчета, вие заслужавате само респект. Супер силно състезания!

Мъжете сигурно са разочаровани

Сексапилната Даря Клишина завърши едва седма във финала на скок дължина и много от нейните почитатели не са доволни. Рускинята, която ясно изяви желанието си да спечели златото, 

беше адски далеч от това постижение и може да съжалява, че не се качи на подиума, заради слабия резултат на третата Ивана Шпанович.

Знаете ли че:

Времето на  Пеймън Джан от полуфиналните серии на 100 м е най-бързото бягане, което не стига за класиране на финал в историята на световните първенства. Малшанс!

Първите  десет резултата през този сезон на една обиколка при мъжете принадлежат само на Кирани Джеймс и ЛаШоун Мерит.  Спектакъл.

Сара Браун слезе от самолета едва вчера, но се класира за полуфиналите на 1500 м без никакви проблеми. Герой.

Цифрите на деня:

30:43.37 – времето на шампионката на 10 000 м

1:20:58 – резултатът на Александър Иванов за златото в  20 км спортно ходене, първи за Русия

8809 – резултатът на Аштън Ийтън в десетобоя

67.79  - злато за Сандра Перкович в мятането на диск

10.94 – времето на Инглиш Гарднър в сериите на 100 м жени

10.00 – времето на Джан, което не му стигна за участие във финала на 100 м.

9.77 – стотачката на Болт

6 – годините от последната титлата на Дибаба

3 – третата световна титла в серия за Бритни Рийз на открито

Ангел Искрев, Евроспорт от www.iskrev.blogspot.com

* Станете фен на BGathletic.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на леката атлетика


Тагове: СП 2013, Юсейн Болт
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени