Шрифт:

Силата на третия ден

Силата на третия ден
Снимки: Илиан Телкеджиев, списание ′Атлетика′
12-08-2013 23:54

Тя е от друга лига

Шели-Ан Фрейзър-Прайс не остави никакви шансове на конкуренцията си във финалното бягане на 100 м. Ямайката се изтреля като с катапулт, който беше скрит в шпайковете й, а след това нямаше стигане по дистанцията. Резултатът от 10.71 е само на една стотна от рекорда на шампионатите, а Фрейзър печели титлата отново след прекъсване от четири години. Великолепно бягане и за Кармелита  Джетър, която имаше множество проблеми с травми през сезона, но показа свое дух на боец, за да се добере до максимума – брозново отличие.

По-добре късно, отколкото никога...

Дейвид Оливър вече е световен шампион  на високите бариери. Бившият футболист размазваше конкуренцията през 2010-а година, но последваха две много тежки години, в които той се луташе между състезания и травми, а сега мъжкарят от Щатите се пребори с огромната конкуренция, за да вземе нещо, което сякаш му принадлежеше.

Трябва да си луд

Какво, за Бога, си мислеше Амантле Монтшо в квадратите на финал на световно първенство срещу състезател като Кристин Охоругу. Но е налудничево, високомерно и непрофесионално. Аплодисменти за британката, която за пореден път показа силата на духа си, а националният рекорд е само една чудесна добавка към изстраданата световна титла.

Първа извън финала

Пустият жребий, ако беше изпратил Ивет в първата серия на полуфиналите, със сигурност Лалова щеше да има много по-големи шансове да натисне себе си и да влезе във финала. Не и в тази адска серия, в която я прати Негово величество жребия. Все пак българката защити реномето си на най-добрата европейка в кралската дисциплина. И за тези, които смятат, че отпададането е провал... само си спомнете срещу какви чудовища бе попаднала Ивет в серията си. Резултатът й е успешен, а деветото място, май, беше и програмата максимум, защото нека си признаем – участие във финал щеше да има само с голяма доза късмет и добри обстоятелства. Браво, Ивет. Чакаме те на 200 м.

В преследване на един брадясал рекорд

Митко Ценов отпадна от пресявките на 3000 м стипълчейз, но го направи с високо вдигната глава. 20-годишният състезател на 

Йоло Николов преследва подобряване на най-стария национален рекорд. Неговият опит на световното беше неуспешен, но като цяло бягането му ще повлияе позитивно на бъдещето му развитие, защото то дава самочувствие, опит, мотивация, нови цели. Аз искам да се обърна към този рекорд на Михаил Желев – 8:25.02 от 1969 !!! в Атина. Ей Богу, не ми побира акъла за колко силен атлет става въпрос. Рекорд, който рано или късно ще бъде подобрен, най-вероятно от Митко Ценов, но рекорд, който завинаги ще остане вечен.

Ваня продължава, но...

... какво от това. Ваня не е същата. Всичките проблеми на
варненката през годината едва ли ще й позволят да влезе във
финала. Единственото, на което можем да се надяваме е тя да намери амбиция да продължи напред.

Публиката...

... я няма. С риск да ви стана леко досаден отново ще засегна тази тема. Лично аз не съм гледал голям шампионат с толкова малко публика. Пълен срам, а руските организатори веднага трябва да уволнят целия си маркетинг екип, защото дори състезания с косатки би събрало повече публика.

Моментът извън обектива

Великият Майкъл Джонсън отново е анализатор на BBC за световното първенство, а по време на сериите напусна студиото и изгледа бяганията близо до пистата. Сигурно така се чувства Майкъл Джонсън, когато гледа мачовете на ЛеБрон Джеймс.

Седмобоят  не е същият

Дори и с по-хубавата любовна история от филма „Здрач“ на семейство Ийтън, женският многобой не е същият без Джесика Енис. Харизмата на британката просто липсва на пистата и около секторите. Факт.

Героите

Коджи Мурофуши отново на финал в чука на 39 години като един двамата не европейци. Легенда.

Кристин Охоругу е истински боец. Тя може да не е толкова силна на комерсиалните турнири, но когато дойдат големите форуми – тя е там и е готова за титлата.

Дейвид Оливър е новият световен шампион на 1100 хърдели – неочаквано, но сладко. И най-вече заслужено.

Шели Ан Фрейзър- Прайзър. Колко трудно е да си върнеш титла в кралската дисциплина, а да го направиш по този убедителен начин?

Знаете ли че:

Кармелита Джетър и Керън Стюърт участваха на четвърти последователен финал на световно първенство на 100 м. Константност.

За да попаднеш на финал на 400 м трябва да слезеш под границата от 45 сек. Възход.

И Кирани Джеймс, и ЛаШоун Мерит казаха, че има други шест атлети на финала, не сме само ние. Класа.

Цифрите на деня

81.79 – метри и сантиметри за титлата на Павел Файдек в хвърлянето на чук

20.88 – резултатът на Валери Адамс за поредната титлата в кариерата й

13:00 - кръглото време, което донесе дългоочакваната титла на Дейвид Оливър

11.10 – времето на Лалова от полуфиналите

10.72 – постижението на Шели Ан Фрейзър на 100 м

9 – мястото на Ивет Лалова

6 – финалите през деня

5.89 – височината, която Рафаел Холцдепе преодоля от първи път, за спечели титлата в овчарския скок

3 – трети ден от шампионата

2 –титлите на Шели Ан Фрейзър от световни шампионати

Ангел Искрев, Евроспорт от www.iskrev.blogspot.com

* Станете фен на BGathletic.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на леката атлетика


Тагове: СП 2013
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени