Шрифт:

Чарът на обиколката

Чарът на обиколката
Снимки: Илиан Телкеджиев; списание ′Атлетика′
13-08-2013 16:30

Нарочно изчаках да минат почти 24 часа от финала на 400 метра при жените на 14-ото световно първенство в Москва. Исках да премисля още веднъж случилото се на ”Лужники” и сега наистина съм готов да продължа рубриката си за тази дисциплина на големи първенства.

ДО КРАЙ

Това, което видяхме, може да се опише само с една дума – очарователно. Ще си кажете, че думата може би не е най-точна. Да, сигурно е малко странно да се използва за спринтово бягане, но все пак замислете се. Нима за тези 49.41 секунди не успяхме да видим целия чар на обиколката, събран на едно място? Нима не видяхме всичко – бързо тръгване на някои, стабилна втора част на други и отчаян, но възнаграден финален спринт на трети... което само доказва тезата – приятели, колеги, атлети – 400 метра е 400 метра, не 390, не 393, не 399... 400!

ОБРЪЩАНЕ НА 360

Но да започнем по реда си. Финалът предполагаше битка и тя се получи. Фактът преди старта бе, че Амантле Монтшо и Кристин Охоругу са двете фаворитки, които ще разпределят първото и второто място помежду си (с предимство на атлетката от Ботсвана). Борбата за бронза беше отворена, като по мое мнение поне 4 атлетки имаха реален шанс да го завоюват. А какво се получи? След редицата победи през сезона и стабилното лято Монтшо в крайна сметка загуби, а третото място си бе спечелено убедително от представителката на домакините Кривошапка.

LA VUELTA

Този на 400 метра е един от най-чаканите финали на всяко първенство. Какво видяхме снощи? В остсъствеието на Саня Ричардс, на Алисън Филикс, стана ясно, че американската школа отстъпва. Хейстингс и МакКоръри стигнаха само до 5-о и 6-о място с резултати над 50 секунди. Стратегиите на двете бяха коренно различни и еднакво неуспешни. Бързото тръгване на Хейстингс я остави без сили за финалните 50 метра, докато МакКоръри се разпредели толкова плавно и монотонно, че накрая нямаше как да “превключи”, за да атакува поне бронза. Най-интересно беше в челото. Уверената Монтшо направи истинско показно за ритъм и преминаване на 300 метра от състезанието. Тя не се подведе по темпото на останалите, личеше си, че знае точно колко трябва да премине на всеки метър от дистанцията и логично излезе с повече от комфортна преднина пред главната трибуна. Оттук-нататък обаче няма сила, която да ме убеди, че тя имаше някакъв проблем в последните 5-10 метра от обиколката. Колкото и пъти да гледах тези метри, да връщах и пак да гледах, видях, че Амантле е уверена в победата, постановката й на бягане не се нарушава, не се вижда умора... тя просто реши да си завърши без напрежение и остана ТОТАЛНО неподготвена за няколкото 

отчаяни големи крачки и финалното “лягане” на линията от страна на Охоругу. Да, защото тя легна почти на 90 градуса, докато Монтшо си финишира все едно е в серия, в която се класират първите 3... От там дойде загубата на фаворитката. А не от нещо друго...

ЗАСЛУЖЕНО

И тук да сме наясно. Високомерието или прекалената увереност на едни в никакъв случай не трябва да омаловажават успехите на други. Кристин Охоругу все пак заслужи за втори път световната титла след 6 години чакане (Осака 2007). Тя премина през редица перипети, скандали, дори допинг афери, но в крайна сметка отново стана световна шампионка. По-голямото й геройство обаче е, че подобри един рекорд, който почти 30 години гордо стоеше непоклатим. Става въпрос за националното върхово постижение на Великобритания на 400 метра – 49.43 секунди, поставено от Кейти Кук през 1984 година на олимпийските игри в Лос Анджелис.

ЗА ФИНАЛ

Няма как да не сме доволни от 400-те метра при жените. В състезанието имаше всичко. А само след часове ни предстои и мъжкият финал. Това вече е класика в жанра и шоуто е гарантирано. Остава само да разберем дали Маслак, Енрикес, Масрахи, МакКуей, Джеймс, Мерит, Сантос и Борле са на същото мнение.

Илия Илиев, HL Entertainment

Снимки от Москва: Илиан Телкеджиев, списание „Атлетика”

* Станете фен на BGathletic.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на леката атлетика


Тагове: СП 2013, Кристин Охуругу, Амантле Монтшо, 400 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени